Bella Hadid, Adidas kampanyasına katılmaktan pişman

Zafir REYTAN Dünya
7 Ağustos 2024 Çarşamba

Bella Hadid, 11 İsraillinin Filistinli teröristlerce öldürüldüğü 1972 Münih Olimpiyatları için tasarlanan Adidas spor ayakkabısını model olarak giydiği için pişmanlık duyduğunu açıkladı.

Filistinli-Amerikalı süper model ve aktivist Hadid, yaptığı açıklamada, İsrail Olimpiyat heyetini hedef alan 1972 saldırısından haberi olmadığını söyledi. "Müşterek bir anlayış eksikliğinden" bahsetti ve "antisemitizm de dahil olmak üzere hiçbir şekilde nefrete inanmadığını" söyledi. Hadid açıklamasını, Instagram hesabında paylaştı.

Hadid, "Herhangi bir türde korkunç bir trajediyle bağlantılı herhangi bir sanat ve işin içerisinde hiçbir zaman bilerek yer almam. Kampanyanın yayınlanmasından önce, 1972'deki korkunç olaylarla ilgili tarihi bağlantı hakkında hiçbir bilgim yoktu. Şok oldum, üzgünüm ve bu kampanyaya giren duyarsızlıktan dolayı hayal kırıklığına uğradım" dedi.

"Eğer haberdar olsaydım, tüm kalbimle söylüyorum ki, bu kampanyaya asla dahil olmazdım. Ekibim bilmeliydi, Adidas bilmeliydi ve ben de daha fazla araştırma yapmalıydım ki ben de bilip anlayayım ve konuşabileyim" diye ekledi.

Hadid'in açıklaması, Adidas'ın tepkilere yanıt olarak geçen hafta reklam kampanyasını geri çekmesinin ve kendisi ile kampanyadaki diğer modellerden özür dilemesinin ardından geldi. Şirket yaptığı açıklamada, "İstemeden bir hata yaptık. Ayrıca, partnerlerimiz Bella Hadid, ASAP Nast, Jules Koundé ve diğerlerinden, üzerlerindeki olumsuz etki için özür diliyoruz ve kampanyayı gözden geçiriyoruz" dedi.

Şu anda devam eden Paris Olimpiyatları, bir Batı Alman polis memurunun yanı sıra 11 İsrailli sporcu ve koçun öldürüldüğü 1972 katliamının anıldığı üçüncü oyunlar oldu. Yetkililer güvenlik endişesiyle anma yerini gizledi. Fransız yetkililer ayrıca Paris'te üç İsrailli Olimpiyat sporcusunu hedef alan ölüm tehditlerini ve yakın zamanda gerçekleşen İsrail-Paraguay Olimpiyat futbol maçında "Heil Hitler" sloganları atan ve Nazi selamı verenler hakkında da soruşturma başlattı.

Olimpiyatlar öncesinde, İsrail yanlısı sosyal medya hesapları kampanyayı ve Adidas'ın ayakkabının modeli olarak Hadid'i işe alma kararını eleştirmiş ve Hadid'in geçmişte İsrail'e yönelik yaptığı sert eleştirilere atıfta bulunmuştu. Hadid ayrıca Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı hakkında yanlış bilgi yaymak ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin deneyimlerini önemsizleştiren içerikler paylaşmakla suçlandı.

Hadid, açıklamasında Filistin kimliği ile terörizm arasındaki bağların kurulmasından yakındı.

"Filistin terörizmle eş anlamlı değildir ve bu kampanya istemeden de olsa kim olduğumuzu temsil etmeyen bir olayı vurguladı. Ben gururlu bir Filistinli kadınım ve kültürümüzde geçen hafta yaşanan şeylerden çok daha fazlası var” dedi ve "Antisemitizmin Filistin halkının kurtuluşunda yeri yoktur" diye ekledi.

Bu tartışma, Adidas'ın son yıllarda tasarım tercihleri ve ünlü bağlantıları ile ilgili antisemitizm eleştirileriyle karşı karşıya kaldığı bir başka örneği daha işaret ediyor. Nisan ayında, Alman futbol takımı DFB'nin 44 numaralı formasının yazı tipi (şu anda takım tarafından kullanılmıyor, ancak satın alanlar özelleştirebiliyor) Nazi SS amblemine benzediği gerekçesiyle itiraz edilmişti. 2022'de, tepkilerin ardından şirket, eskiden Kanye West olarak bilinen rapçi ve tasarımcı Ye ile kazançlı ortaklığını, Ye bir dizi antisemit yorum yaptıktan sonra bozmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün