Ortadoğu diken üstünde

7 Ekim´den bu yana sıcak günler yaşayan Ortadoğu, Haniye suikastı ile birlikte yeni savaşların beklentisi içinde daha gergin bir döneme girdi.

Dünya
7 Ağustos 2024 Çarşamba

Netanyahu: “İran bizi kuşatmaya çalışıyor”

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Haniye suikastının cevapsız kalmayacak büyük bir hata olduğu belirtirken İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail'in İran ve müttefiklerine karşı çok cepheli bir savaşın içinde olduğunu belirtti. "Ülkemize zarar veren herkes sorumlu tutulacaktır" diyen Netanyahu, "İran ve müttefikleri bizi yedi cephede terörle kuşatmaya çalışıyor" dedi.

ABD: “Misilleme sınırlı olmalı”

Diğer taraftan ABD, olası misillemelerin mümkün olduğunca sınırlı olması için uğraşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, G7 ülkelerinden, misillemenin sınırlı kalması için İran ve Hizbullah'a baskı yapmalarını istedi. Blinken saldırıların etkisinin sınırlandırılmasının topyekun bir savaşı engellemenin en iyi şansı olduğunu savundu.

Gerilimin azaltılması çağrısında bulunan G7 ülkeleri de, 'mevcut misillemeci şiddet döngüsünü devam ettirmekten kaçınılmasını ve tansiyonun düşürülmesi için yapıcı bir ilişki kurulmasını' istedi.

Rusya ve Ürdün’den İran ziyareti                       

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu, İran’a resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile bir araya geldi. İkili, bölgesel meselelerde Tahran-Moskova iş birliğini vurguladı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi de Tahran’ı ziyaretinde, “Bölgemizde barış ve istikrarın hakim olmasını ve gerilimin sona ermesini istiyoruz. Gerilimin sonlandırılması yolunda atılacak ilk adım, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durmasıdır" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün