Federal hükümet Smotrich´in açıklamalarına öfkelendi

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich´in Gazze Şeridi´ndeki Filistinlilere yapılan gıda yardımını kötüleyen ve açlıktan ölmeyi ahlaki olarak haklı gösteren açıklamalarını kınadı.

Dünya
9 Ağustos 2024 Cuma

Levent Taşkıran-Almanya

Berlin'deki Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Bunlar İsrail Maliye Bakanı'nın tamamen kabul edilemez ve çirkin ifadeleridir. Bunları mümkün olan en güçlü şekilde reddediyoruz. Sivillerin savaşta bile korunması ve örneğin su ve gıdaya erişimlerinin olması insanlığın bir gereği ve uluslararası insancıl hukukun temel bir ilkesidir" dedi.

Smotrich ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iktidar koalisyonundaki diğer aşırı sağcı bakanlar skandal sözleriyle sürekli dikkat çekiyor.

İsrail'in sorumlu kuruluşu COGAT'a göre Gazze'ye her gün yüzlerce kamyon yardım malzemesi gönderiliyor. Hamas'ın yardımları çalıp daha sonra yüksek fiyattan satması ve BM örgütleri tarafından gönderilen kamyonların sadece teker teker alınıp ihtiyaç sahiplerine doğru hareket ettirilmesi nedeniyle dağıtımda defalarca sorun yaşandı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Smotrich, ülkesinin uluslararası durumunu yorumlamış ve Gazze Şeridi'nde iki milyon insanın açlıktan ölmesi anlamına gelse bile, tüm rehineler serbest bırakılana kadar yardım malzemelerinin ablukaya alınmasını ahlaki ve haklı olarak nitelendirmişti. Ancak Smotrich uluslararası toplumun buna izin vermeyeceğini dile getirdi.

21 Mayıs'ta Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) başsavcısı Netanyahu ve diğer İsrailliler hakkında tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunmuştu. Savcı onları bir savaş yöntemi olarak sivillerin aç bırakılmasından, keyfi cinayetlerden ve sivillere yönelik hedefli saldırılardan sorumlu olmakla suçlamıştı.

Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze halkını korumaya ve yardım malzemelerine katkıda bulunmaya çalışıyor. Ordu, Filistinlilerin terör saldırılarından etkilenen insanları uyarıyor ve özel olarak belirlenmiş güzergahlardan kaçmaya çağırıyor.

KAYNAK: Jüdische Allgemeine 07.08.2024



Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün