´Burgazadalı olmak bir ayrıcalıktır´

1840´lardan Günümüze Burgaz Anıları…

Sara YANAROCAK Toplum
13 Ağustos 2024 Salı

Genişletilmiş ikinci baskısı gerçekleştirilen 'Canlı Bir Etnografik Müze BURGAZADASI - Ada’dan İnsan Manzaraları’ adlı kitabının yoğun ilgi görmesi üzerine Dr.Robert Schild, yeni bir çalışmaya imza atarak 82 eski ve yeni Burgazadalı ile yaptığı söyleşileri ‘Burgazadalı Olmak Bir Ayrıcalıktır - 1840'lardan Günümüze Burgaz Anıları’ başlıklı kitabında topladı. Eser, Adalı Yayınlarından okurla buluştu.

Schild, bu kitabını hazırlarken görüştüğü genç Burgazlıların yanı sıra, 87 yaşında bir Alman ve 54 yıl önce Türkiye'yi terk ederek uzak coğrafyalara göç etmiş Yahudi asıllı, 89 yaşındaki eski bir Burgazlı ile Viyana’da bir kafede buluşup, ayrı ayrı söyleşiler gerçekleştirmiş.

Kitabı okurken bir anılar denizine dalıyorsunuz. Geçen yüzyılın başlarında yaşamış olanlar bile ortak anılar sayesinde gün ışığına çıkartılıyor. Bu söyleşilerde adada otuza yaklaşan değişik din ve etnik kökenli güzel insanlarla konuşan Schild, kendisine anılarıyla katkıda bulunan, aile resimlerini paylaşan, eski fotoğraf koleksiyonlarından yararlanmasına fırsat veren tüm kadim Burgazadalı dostlarını minnetle anıyor.

Kitabın içeriği kategorilere bölünmüş: 'Duayenler, Atina’dakiler, Doğma Büyümeliler, Çarşıda Dolaşırken, Sporcularımız, Yazarlar ve Sanatçılar, Burgaz Ada'da 2x2 Kızkardeş, Adanın Altın Kızları, Karşıdan Bakanlar, Burgaz'ı Anımsatanlar ve Adayı Yaşatanlar'.

Ana başlıkların içine giren kişileri merakla okumaya başlıyorsunuz. Bu kişilerin arasında tanıdık simalar ve Burgazadası'nda yaşamış çok önemli ve ünlü kişiler de var. Birkaç örnek vermek gerekirse haber spikeri Ahmed  Arpad, ünlü ressam Balkan Naci İslimyeli, orkestra şefi ve müzik adamı Cem Mansur, film yönetmeni Halit Refiğ ve eşi, değerli tiyatro sanatçısı Tilbe Saran ve edebiyat dünyasın vazgeçilmezi yazar Sait Faik Abasıyanık.

Kitap bir mutluluk ve tarih fuarı gibi. Kâh dostlara rast geliyor, kâh artık hayatta olmayan önemli kişileri yâd ediyoruz. Tüm söyleşilerin ana fikri Burgazadası'na bağlılık ve aşk. Anılardaki ortak söylemler, “Burgazlı olmak bir ayrıcalıktır. Bizim yaşadığımız ada çok gerilerde kaldı. Burgazlı olmak bir yaşama biçimidir. Her kulaçta gençliğimi görürüm” olarak sıralanıyor. Bu çeşitlilik içinde, sayfaları tüketirken bir diğer kişinin neler söyleyeceğini merak ediyorsunuz.

Kısaca, ‘Burgazada'lı Olmak Bir Ayrıcalıktır’, okunması gereken keyifli bir çalışma. Uzun yıllardır tanıştığım Robert Schild'in bu çalışması, her bir kişiye aynı titizlik ve saygıyla yaklaşması,  kitabın ilk başından itibaren kendini belli ediyor.

Bir kalem ustası olan Robert'in özellikle hayalgücü ve gerçekle harmanlanmış hikâyelerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Burgaz kıskanır sizi, başka bir yere gittiğinizde / 'Ben dururken nereye gidiyorsun!' der size/ Siz de gideceğimiz tatili kısa tutup, koşa koşa/ Sevgilinize dönersiniz/ Burgaz evim, yurdum, yuvam, sevgilim.”  Nazlı TOSUNOĞLU

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün