Almanya, Fransa ve İngiltere´den ateşkes çağrısı

Almanya, Fransa ve İngiltere liderleri yaptıkları ortak açıklamada Gazze´de acil ateşkes çağrısında bulundu.

Dünya
13 Ağustos 2024 Salı

Almanya, Fransa ve İngiltere, Gazze’de acil ateşkes çağrısı yaptı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer pazartesi yaptıkları ortak açıklamada, ateşkes müzakerelerinde "daha fazla gecikme yaşanmaması gerektiğini" vurguladı. Açıklamada, Filistin bölgesindeki çatışmaların sona erdirilmesi ve Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest kalması gerektiği belirtildi.

İran ve müttefiklerini bölgede gerilimi daha da tırmandırmama yönünde uyaran siyasiler, hiçbir ülke ya da ulusun Ortadoğu'da tansiyonun yükselmesinden kârlı çıkmayacağına dikkat çekti.

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'de sivillere yönelik sert tavrıyla bilinen aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir ve benzer çizgideki Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i eleştirerek iki İsrailli bakana yönelik yaptırım tehdidinde bulundu.

Smotrich'in ifadelerini kınayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün açıklamalarına destek verdiğini belirten Borrell, "Dünya Gazze'de ateşkes için bastırırken Bakan Ben Gvir, sivillere yakıt ve yardımın kesilmesi çağırısında bulunuyor. Bakan Smotrich'in karanlık açıklamaları gibi, bu da savaş suçlarına teşviktir. Yaptırımlar AB gündemimizde olmalı" ifadelerini kullandı.

Gvir X üzerinden yaptığı paylaşımda ve basına verdiği röportajlarda, İsrail'in potansiyel ateşkes anlaşmasını kabul etmek yerine Hamas tüm rehineleri serbest bırakana kadar Gazze'ye insani yardım ve yakıt sevkiyatını bloke etmesi gerektiğini ifade etmişti. Bakan bunun örgüte ‘diz çöktüreceğini’ savunmuştu.

İsrail Maliye Bakanı Smotrich ise geçen hafta, İsrailli rehineler serbest bırakılana kadar 2 milyonu aşkın Filistinli nüfusa sahip Gazze'de halkın açlığa mahkum edilmesinin "adil ve etik" olabileceğini savunmuştu.

AB Yüksek Temsilcisi, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail hükümetini "savaş suçu işlemeye yönelik bu tahriklerden kesin surette uzak durmaya ve ABD, Katar ve Mısır'ın kolaylaştırıcılığında derhal ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelere iyi niyetle katılmaya" çağırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün