Altın madalyalı sporcu, tarihi zaferinin ardından antisemitizmle mücadele ediyor

Tarihi altın madalya zaferinin ardından ABD´li güreşçi Amit Elor, nefret karşısındaki kişisel mücadelesini ve zaferini dile getirerek antisemitizme karşı çıktı.

Zafir REYTAN Dünya
13 Ağustos 2024 Salı

Olimpiyat Oyunlarında güreşte altın madalya kazanan ABD'li Amit Elor, oyunlardan önce Yahudi kimliğini tartışmaktan büyük ölçüde kaçınmasına rağmen geçtiğimiz günlerde antisemitizm aleyhine konuştu.

Elor, Instagram ve TikTok'ta paylaştığı bir videoda, "Seksen yıl önce, büyükannem ve büyükbabam Holokost'tan sağ kurtuldu, ancak antisemitizm hala etrafımızda," dedi. Klipte yalnızca İsrail karşıtı paylaşımlar yapan bir hesap tarafından, kendisine yönelik paylaşılmış Hamas sembolü olan ters çevrilmiş kırmızı bir üçgen sembolü ile  "Gaz odasına aitsin," yazılı bir yorum göründü.  

Elor, yüzü hala Olimpiyat maçlarından dolayı hırpalanmış bir halde, altın madalyasını kaldırarak, "Büyükbabam ve büyükannem kazandı. Ben kazandım,” dedi. 

Elor, “İnsanlık kazanacak. Bir daha asla,” dedi

Videoda Elor, Gazze'de Hamas’ın elinde tutulan rehineleri destekleyen bir sembol olan sarı kurdele takıyor. Elor'un iki büyükbabası da Holokost'tan sağ kurtulduktan sonra İsrail'e taşındı. İsrailli ebeveynleri olan Elor, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu.

Instagram'da 200 binden fazla takipçisi olan ve sosyal medyada sık sık paylaşım yapan Elor, Yahudi sorunları ve İsrail'in Olimpiyatlara katılımı hakkında paylaşım yapmaktan kaçındı.

7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra umut iletmeyi amaçlayan birkaç apolitik mesaj yayınladı. Oyunlardan önce Jewish Telegraphic Agency'ye verdiği demeçte, ölüm tehditleri de dahil olmak üzere, "dehşet verici, korkutucu mesajlar" aldığını söyledi. "Hanuka Bayramınız Kutlu Olsun" veya adını İbranice yazmak gibi diğer apolitik paylaşımların da ırkçı ifadelere yol açtığını ve bu nedenle konuyu kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Elor, "Kendime karşı dürüst olmam benim için önemli. Gerçek olmak istiyorum. İçimdeki her şey, konuşmak ve durum hakkında ne hissettiğimi ifade etmek istiyordu, ancak tamamen kaçındığım şeyler var - özellikle 1972'de Münih'te İsrailli sporcuların başına gelenlerden sonra. Şu anda benim için akıllıca değil" dedi.

Antisemitizme ek olarak Elor, Olimpiyatlara giderken kişisel bir trajediyle de karşılaştı. Ağabeyi Oshry 2018'de öldürülmüş ve babası Yair 2022'de aniden vefat etmişti.

Paris'teki oyunlarda en baskın Amerikalı sporculardan biri olarak kendini gösteren Elor, serbest güreş branşında kadınlar 68 kiloda şampiyon oldu. ABD tarihinin en genç Olimpiyat altın madalyası sahibi olan Elor beş yıllık yenilmezlik serisini devam ettirdi.

Zaferi İsrail medyasında kutlandı ve altın madalyayı kazandıktan sonra elinde sarı bir rehin kurdelesi tutarken fotoğraflandı. Sporcuların Paris'te siyasi gösterilere yönelik genel yasağın bir parçası olarak rozet takmalarına izin verilmedi.

Elor, 1948'de Henry Wittenberg'den sonra Olimpiyatları kazanan ve Yahudi olarak tanımlanan ilk Amerikalı güreşçi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün