ABD: “Smotrich, ateşkesin önündeki engel”

Beyaz Saray, İsrail Maliye Bakanı Smotrich´i ateşkes anlaşmasının önündeki engel olarak nitelendirdi ve rehinelerin hayatlarını ´tehlikeye attığını´ belirtti.

Dünya
13 Ağustos 2024 Salı

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve diğer aşırı sağcı İsrailli politikacıları, İsrail-Hamas savaşında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmayı engellemekle suçladı.

Başkan Joe Biden ve diğer ABD'li ve küresel yetkililer, 7 Ekim sonrası da dahil olmak üzere geçmişte Netanyahu'nun aşırı sağcı müttefiklerini eleştirmişti. Ancak Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby'nin Cuma günü gazetecilerle yaptığı görüşmede yaptığı açıklamaların keskinliği, Biden'ın rehineler için ateşkes anlaşmasını tamamlamak üzere önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelere ne kadar yatırım yaptığını yansıtması olarak yorumlandı. Kirby, Smotrich'i rehinelerin hayatını tehlikeye atmakla suçladı.

Kirby, "Son günlerde İsrail'deki bazı çevrelerden anlaşmaya saldıran bazı açıklamalar gördük" dedi ve devam etti:
"Bunun ne kadar yanlış olduğunun altını çizmek istiyorum, sadece özünde değil, aynı zamanda rehinelerin hayatlarını tehlikeye attığını ve İsrail'in kendi ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı olduğunu… Örneğin Bay Smotrich gibi bazı eleştirmenler, rehine anlaşmalarının Hamas'a teslim olmak anlamına geldiğini veya rehinelerin mahkumlarla takas edilmemesi gerektiğini iddia etti. Bay Smotrich esasen savaşın aralıksız ve süresiz olarak devam etmesi gerektiğini ve rehinelerin hayatlarının hiçbir gerçek kaygıya neden olmayacağını öne sürüyor.”

Kirby şunları ekledi: "Argümanları tamamen yanlış. İsrail kamuoyunu yanıltıyorlar.”

Aynı zamanda Batı Şeria'daki yerleşimlerden de sorumlu olan Smotrich, cuma günü sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, ABD, Mısır ve Katar'dan arabulucuların yakın zamanda yaptığı ortak açıklamayı, rehineleri Filistinli mahkumlarla eşitlemenin "çarpık" ve "hayal ürünü" olduğunu söylemişti. Smotrich, açıklanan anlaşmanın Hamas'a "teslim olmak" anlamına geleceğini belirtmiş ve Netanyahu'ya "bu tuzağa düşmemesi" çağrısında bulunmuştu.

Kirby, perşembe günü Kahire veya Doha'da yapılması planlanan görüşmelere bir heyet göndermeyi kabul ettiği için Netanyahu'ya övgüde bulundu.

Kirby ayrıca görüşmede, İran'ın İsrail'in kendi topraklarında bir Hamas liderine yönelik varsayılan suikastına misilleme tehdidi ve Hizbullah'ın İsrail'in kendi askeri şefine suikast düzenlemesine misilleme tehdidi karşısında Biden'ın Ortadoğu'ya asker ve silah naklettiğini de dile getirdi.

ABD-Mısır-Katar ortak açıklamasının netliği, Biden'ın yıl sonunda görevden ayrılmadan önce savaşı sona erdirme arzusunun yansıması olarak nitelendirildi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün