500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçki: Rimon

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
13 Ağustos 2024 Salı

Tevrat parşömeninin üst çıtalarının üzerine oturan iki süslü taçtır.

Rimonlar, Tevratlar için yaptırılan en özenli nesneler arasındaydı. Tören alayı sinagogda ilerlerken Rimonların üzerinde olan çanların sesleri Tevrat'ın yaklaştığını haber verir.

Genellikle kule veya meyve şeklindedirler. İsmini Yahudi sanatında çok sevilen bir form olan ve Tevrat'ta geçen nar meyvesinden (rimon) alan tepelikler, elma, armut, kule şeklinde olabilir ve bereketi ifade ederler. 

Görselde yer alan Rimon’un tepesinde Magen David- Davud'un yıldızı bulunmakta. Hemen altında saçak gibi aşağı doğru sarkan yaprak figürleri göze çarpmakta. En üst bölüm ile alt bölüm arasında olan boşluk bu dini objeye bir özgünlük katmakta. Kazıma tekniği ile metale nokta desenleri işlenmiştir, orta  şerit kısmında ise art nouveau sanatını andıran zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı floral desenler görünmekte.

Bu dini tören objesi Balat Yanbol Sinagogunun koleksiyonunda bulunmakta. Farklı Rimonimler ise müzenin Judaica bölümünde sergilenmekte.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün