İzmir´in şirin ilçesi Urla´da sanat dolu günler

Adını Caz, Tiyatro, Film ve Kitap festivalleriyle duyuran Urla, sanatçıların uğrak yeri olmaya devam ediyor. Pek çok yazar, yönetmen, besteci, oyuncu ve senaristin sığınma noktası Urla´da açılan sanat kurumları artık adından sıkça söz ettiriyor.

Egemen CANTÜRK Toplum
16 Ağustos 2024 Cuma

Urladam`ın meydan okuyan yürekli yolculuğu

URLADAM`da öne çıkan bu sanat kurumlarının başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde URLADAM Kitap Festivalinde pek çok tanınmış yazar biraraya geldi. Kitap Festivalinde Ayşe Kulin, İlber Ortaylı, Kürşat Başar, İclal Aydın, Beyhan Budak, Murat Menteş ve Ercan Kesal gibi usta yazarlar okuyucularıyla buluştu. Söyleşi, panel, imza günleri, sergi ve atölye çalışmalarının yer aldığı Kitap Festivali`nde URLADAM`ın kurucusu senarist ,yazar ve usta oyuncu Ercan Kesal´ın tek kişilik oyunu ayakta alkışlandı. Oyun bozkırın ortasında bir hekimin gözünden Anadolu`nun sıcak öyküsü anlatılıyor.

Urla`da farklı sanat kurumu yaratmak için yola çıktık

Usta sanatçı Ercan Kesal, Urladam`ın kuruluş öyküsünü Şalom okurlarıyla paylaştı. Edebiyat ve sinemanın yaşamında önemli bir yer tuttuğuna değinen Kesal, Urla´da sanat adına önemli bir adım attıklarını vurguladı. Diğer sahil kasabalarına göre Urla`nın hala otantik dokusunu koruduğuna değinen Kesal, sanki bu kasaba bizi bekliyormuş, diye konuştu.

Ahırdan Amfitiyatroya

Kesal, “Burası 5 dönüm arazi içerisinde metruk binaların olduğu bir yerdi. Bu mekan bana ilham verdi. Burasını benzersiz bir kültür kampüsü yapmak ve sanat okulu yapmak için yola çıktık. Pek çok sanatçıya ilham versin, çeşitli görüşlerin çekim merkezi olmasını hedeflediğimiz bir tartışma platformuna dönüşmesini amaçlıyoruz. Buranın bir hafızası olması için çalışıyoruz“ dedi.      

Urla Edebiyat Festivaline beklenenin üzerinde bir ilgi olduğunu vurgulayan Ercan Kesal, bu bizi ileride yapacağımız çalışmalar için cesaretlendirdi, diye konuştu. Kesal, Edebiyat festivalinden sonra düzenledikleri Film Festivali`nde bu yıl da sinemaseverleri ilginç filmlerle buluşturacaklarını belirtti.

Fesivalde politik filmler öne çıkıyor

Urladam Film Festivali bu yıl Başka Sinema Film Geceleri başlığıyla düzenleniyor. Film Festivalinde Selman Nacar`ın Tereddüt Çizgisi, Nehir Tuna`nın Yurt, Vuslat Saraçoğlu`nun Bildiğin Gibi Değil ve Ahu Öztürk`ün Toz Bezi filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde ayrıca yönetmenliğini Sam Yates`in yaptığı Anton Çehov`un ünlü eseri Vanya Dayı`dan uyarlanan Vanya adlı tek kişilik adaptasyonda Andrew Scott performansıyla göz dolduruyor. 

Festival 19 Ağustos`ta sona erecek.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün