“Adieu Alain Delon” Fransa´nın efsane yıldızına veda

Elda SASUN Dünya
19 Ağustos 2024 Pazartesi

18 Ağustos sabahı Delon ailesinin yayınladığı mesaj şöyleydi:

“Alain Fabien, Anouchka, Anthony ve (köpeği) Loubo, babalarının ölümünü duyurmaktan derin üzüntü duyuyorlar. Babamız Douchy'deki evinde, üç çocuğu ve ailesiyle birlikte huzur içinde hayata veda etti.

Fransız sinemasının efsanevi isimlerinden Alain Fabien Maurice Marcel Delon veya Alain Delon olarak tanıdığımız aktör yakışıklılığı ve sıra dışı karizmatik duruşuyla dünya sinemasının unutulmaz yıldızlarından biriydi. Fransız sineması bugün en sevilen ikonlarından birine saygı ve sevgi ile veda ediyor.

Fransa televizyonu ve basınının ilk haber bültenlerinde sadece Alain Delon yer aldı. O sadece bir yıldız değil, filmleri ve özel hayatı ile bir efsaneydi. Yakışıklığı öyle bir markaya dönüşmüştü ki, biri için yakışıklı denmek istenirse Delon gibi demek yeterliydi.

8 Kasım 1935’te dünyaya gelen Alain Delon sinema dünyası ile 1960 yıllarının başında tanıştı. Babaannesi Korsikalı, baba tarafı Güney Fransa’dan, anne tarafı ise Alsas bölgesindendi. Annesi ve babası kendisi daha çocuk yaştayken ayrılmış olduğundan zorlu bir çocukluk geçirdi.1969’da Romy Schneider ile oynadığı ‘La Piscine’ filmi ile parladı. Uzun kariyeri boyunca Visconti, Jean Luc Godard, Louis Malle gibi birçok tanınmış yönetmen ve Fransa’nın en ünlü aktörleriyle çalıştı. Delon oyunculuğu, Gabin ve Ventura gibi ustalardan öğrenmiş bir oyuncuydu. Kendinden ve cazibesinden oldukça emin olmasına rağmen bir televizyon söyleşisinde “Ben bir aktörüm. Bir oyuncu oynar, oyuncu yaşarken yıllarını öğrenmeye harcar. Her zaman rollerimi yaşadım. Hiç oynamadım. Oyunculuk bir tesadüftür. Ben aslında bir kazayım.” demişti. Hayatı adeta 100 kilometre hızla yaşadı. Fransa’nın elegan, genelde kötü adam rollerini oynayan aktörü olsa bile, sevimli aktörüydü. Alain Delon aynı zamanda spor aşığı biriydi. Bilhassa boks ve bisiklete meraklıydı. Bu sıra dışı, mavi gözlü, eşsiz bakışlı adamın her şeyini kadınlara borçlu olduğu bir hayatı oldu. Yıllar önce ünlü sunucu Michel Drucker’e Paris Match dergisi için özel bir röportaj verdiğinde ‘Hayatımın Kadınları’ adlı fotoğraf albümü hazırladığını ve bu kitabı, sevdiği, onu seven kadınlara bir saygı duruşu olarak gördüğünü anlatmıştı:

Delon soyadını alan tek kadın Nathalie oldu. Nathalie’yle 1964’te evlendik ve Anthony dünyaya geldi.15 yıla yakın yaşamını paylaşan ve beni en iyi tanıyan Mireille Darc. İlk aşkım ve nişanlım ise Romy Schneider oldu. Bugünse dünyada her şeyden çok sevdiğim kızım Anouchka var.” Hayatındaki en hüzünlü aşkı yaşadığı Dalida için, “Roma’da paparazzilerden ve bakışlardan uzakta bir aşk yaşadık. İlişkimizi yıllarca gizli sürdürdük. ‘Paroles, Paroles’ isimli düeti yapana kadar kimse fark etmedi” demişti. İşte bu kitapla sevdiği, onu seven ve her şeyini borçlu olduğu kadınlara saygısını göstermek istediğini söyledi.

Hayvanlara da tutku ile bağlı olan oyuncu, 60 yıllık dostu Brigitte Bardot ve onun kurduğu federasyonun talebi ile Çin Cumhurbaşkanı'na hayvanlara kötü davranılmaması ile ilgili açık mektup yazdı. 2000 yıllarının başında sinema hayatından çekilmeye karar verdi. Büyük bir resim ve heykel koleksiyonu olan oyuncu, 1971’te sahiplendiği Douchy adlı köydeki geniş arazisinde hayvanları ile yaşamaya karar verdi. Hayvanlarla yaşamanın Paris’te mümkün olmadığını belirtti ve Douchy’deki evine yerleşti. Köpeklerini hiç yayından ayırmadı. 45 köpeği oldu; hepsi için bahçesinde isimleri yazılı özel mezarlıkları bulunmakta. “Sevgililerimle mutlu olduğum oldu ama köpeklerimle yalnız yaşamayı da sevdim. 40 yıla yakındır köpekler bana insanların hiç veremediği huzuru veriyor” dedi.

Alain Delon 2019'da felç geçirdikten sonra, 2022'de oğlu Anthony, babası ile yaptığı özel sohbetlerden bahsettiği bir otobiyografi yayınlamış, özellikle de Delon'un, komaya girmesi ve hayatının yaşam destek sistemine bağlı olması durumunda ötanazi istediğini de yazmıştı. Gitgide bozulan sağlığı hakkında bilinen tüm haberlere rağmen, Fransa, bu ölümü ulusal bir matem havasında yaşamakta. Brigitte Bardot ve Alain Delon, Fransız sinemasının ikonları olma statüleriyle, özel bir arkadaşlık yaşadılar. Seksen yaşındaki oyuncu, Alain’i "zarafet, yetenek ve güzellik elçisinin" ayrılışı olarak anacağını söyledi.

Sevenleri ve tüm hayranları pazar sabahı onun bu dünyadan ayrılışı haberini öğrenince akın akın, Paris’e 150 kilometre uzaklığındaki evinin önünde, çiçeklerle ona son kez veda etmeye geldiler.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün