Pamuk Prenses ve Kötü Kraliçe´nin İsrail-Filistin draması devam ediyor

Disney´in, geçen hafta Pamuk Prenses´in canlı uyarlamasının ilk fragmanını tanıtmasının ardından, Kötü Kraliçeyi oynayan İsrailli oyuncu Gal Gadot ve Pamuk Prenses´i oynayan Rachel Zegler´in X platformundaki İsrail-Filistin konusuna dair tweetleri konuşulmaya devam ediyor.

Selin KANDİYOTİ Kültür
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Mart 2025'te vizyona girmesi planlanan Pamuk Prenses’in canlı uyarlaması olan filmin 10 Ağustos’taki tanıtımının ardından yapılan yorumlarda Gal Gadot’nun İsrailli kimliğine yönelik birçok antisemit ve ırkçı yorum yapılmış, film İsrail karşıtı görüşlülerce boykota çağrılmıştı. Bundan iki gün sonra filmin ana karakterini canlandıran Rachel Zegler’in fragmanın 120 milyon kişi tarafından izlenme sevincini paylaştığı tweet’inin altına “Ve her zaman hatırlayın, Özgür Filistin” tweet’ini iliştirmesi bu sefer İsrail yanlısı kullanıcıların filmi boykot çağrısına neden oldu. Zegler’in bu post ile Gal Gadot’ya mı gönderme yaptığı yoksa sadece İsrail-Hamas savaşı ile ilgili görüşünü mü belirtmeye çalıştığı bilinmiyor. Filmin tanıtım etkinliği sırasında iki sanatçı birbiriyle uyum içinde hareket etmişti.

Zegler’in bu tweet’i üzerine X’te antisemitizmle mücadele etmeye çalışan ‘Stopantisemitism’ hesabı Zagler’i, Gal Gadot’yu tehdit edenlerle yan yana durmakla suçladı ve filmi boykot edeceklerini açıkladı. Aynı anlarda Filistin yanlısı hesaplardan “Gal Gadot teröristtir ve Disney, Yahudi Siyonistler tarafından yönetilen pedofil bir kuruluştur” deniyordu.

Gal Gadot oyuncu ortağının tweet’ine karşılık Martin Luther King’in ünlü “Karanlık, karanlığı yok edemez; bunu ancak ışık yapabilir. Nefret, nefreti yok edemez; bunu ancak sevgi yapabilir” deyişi ile yanıt verdi. Gal Gadot ayrıca “Yalnızca sevgi dünyayı kurtarabilir” yorumunu ekledi.

Rachel Zegler kimdir?

23 yaşındaki Rachel Zegler adını 2021 yapımı ‘West Side Story’deki Maria rolüyle duyurdu. Aynı sene 2021 Gazze savaşında Zegler siyasi görüşünü “Her zaman özgür Filistin” şeklindeki tweet’iyle göstermişti. Hollywood’daki ilk çıkışını Yahudi yönetmen Stephen Spielberg’in bu filmiyle yapmış olmasındaki ironi gözlerden kaçmadı. 2023’te başlayan savaş ile ilgili olarak da sık sık tweet atan Zegler, Gazze için para toplamak için aktif bir şekilde rol aldı.

Gal Gadot kimdir?

39 yaşındaki İsrailli aktris Gal Gadot, DC Comics’in Wonder Woman’ı olarak dünya çapında üne kavuştu. Başka birçok filmde başrol üstlenen oyuncu, İsrailli kimliğini hiçbir zaman gizlemedi ve sosyal medya paylaşımlarında İsrail yanlısı duruşunu sergiledi. 2014 Gazze savaşında İsrailli askerler için kızıyla birlikte dua ederken fotoğrafını paylaştı ve şu sözleri kullandı: “Kadınlar ve çocukların arkasına saklanan Hamas ile mücadele ederek ülkemi korumak için hayatlarını riske atan tüm kızlara ve erkeklere sevgi ve dualarımı yolluyorum.” 20 yaşında, İsrail’de yaşarken kendisi de kadınlar için zorunlu olan iki yıllık askerliğini savaş kondisyon eğitmeni olarak yaptı.

2021 savaşında “İnsanlarım için üzülüyorum. İsrail özgür ve güvenli bir devlet olarak yaşamayı hakkediyor. Aynısı komşularımız için de geçerli. Liderlerin bir çözüm bularak birlikte yan yana barış içinde yaşamamızı sağlamalarını diliyorum” diye yazan Gal Gadot, 7 Ekim saldırılarının olduğu gün herkesi Instagram üzerinden İsrail’den yana olmaya çağırmıştı. Gadot, ABD Başkanı Biden’a Hamas’ın tuttuğu rehinelerin serbest bırakılması için açık mektup yazanlar arasındaydı. Hollywood’da bir sinema salonu kiralayan Gal Gadot, Hamas teröristleri tarafından 7 Ekim günü çekilen ham görüntülerden oluşan ‘Bearing Witness- Tanıklık Etmek’ filminin gösterimini organize etmişti.

‘Özgür Filistin’ derken Zegler antisemit bir ifade mi kullanmış oldu?

‘Özgür Filistin’ ifadesi kimilerince yalnızca Filistin’in özgür olması anlamına geliyor, aynı ‘Nehirden Denize’ ifadesindeki gibi tüm Yahudilerin o topraklardan öldürülerek veya sürülerek silinmesi anlamını taşıyor. Kimileri için ise ‘Özgür Filistin’ Filistin için aynı İsrail gibi özgür bir devlet talebini ifade ediyor. Birinci kullanım açıkça antisemit iken ikincisi değil. Rachel Zegler’in bu söylemi ne şekilde ve niyetle söylediği bilinmiyor. Ayrıca bunu Gal Gadot’a doğrudan yöneltip yöneltmediği de meçhul. Nitekim Gal Gadot’nun Martin Luther King paylaşımının da Rachle Zegler’a yanıt özelliği taşıyıp taşımadığı şüpheli. İkili bu zamana kadar birliktelikleri sırasında birbirleri ile düşman olduklarına dair bir imaj yaratmadılar. 

Tweetler tartışma yaratmaya devam ediyor

Gal Gadot, 15 Ağustos’ta X’te, kendisini Rachel Zegler’a karşı savunan bir kullanıcının tweet’ini yeniden post etti. Ancak çok kısa süre sonra bu re-post’u kaldırdı. Tweet’de şöyle diyordu: “İnsanlara daha cool görünmek için savaşı gerçekten yaşayan rol arkadaşın üzerinden kampanya yapmaya çalışman zavallılık.” Gal Gadot bunu yanlışlıkla mı yaptı ya da Gal Gadot’un hesabının bir halkla ilişkiler uzmanı tarafından mı yönetildiği bilinmiyor.

Mart 2025’te gösterime girecek olan Pamuk Prenses filminin karşılıklı boykot çağrıları arasında nasıl bir gişe performansı sergileyeceğini göreceğiz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün