´Kamala için Yahudi kadınlar´ görüşmesine 30 bin kişi katıldı

´Curb Your Enthusiasm´ dizisinin yıldızı Susie Essman, perşembe gecesi Yahudi kadınlar için düzenlenen bir Zoom etkinliğini izleyen 30 binden fazla kişiye “Kamala Harris´in kahkahasını kucaklayın” mesajını verdi.

Zafir REYTAN Dünya
21 Ağustos 2024 Çarşamba

‘Curb Your Enthusiasm’ dizisinin yıldızı Susie Essman, perşembe gecesi Yahudi kadınlar için düzenlenen bir Zoom etkinliğini izleyen 30 binden fazla kişiye “Kamala Harris'in kahkahasını kucaklayın” mesajını verdi.

Essman “Evet, Kamala gülüyor,” demesinin ardından, kabaca ‘asık suratlı’ anlamına gelen bir Yidiş terimi kullanarak, “O bir farbissina punim değil. O, yaşam gücü ve merhamet dolu bir kadın” dedi.

Essman, Demokrat başkan adayının belirli demografik özelliklere yönelik sanal miting serisinin sonuncusu olan "Kamala için Yahudi Kadınlar"da yıldızlarla dolu bir kadronun parçasıydı. Etkinlik, bu ayın başlarında düzenlenen "Kamala Harris için Yahudi Amerikalılar"ın ardından yapıldı. Her iki etkinlik de Amerika Yahudi Demokrat Konseyi tarafından organize edildi.

Görüşme, Harris'in rakibi, eski Başkan Donald Trump'ın antisemitizm hakkında çığır açıcı bir konuşma yaptığı ve Harris'i İsrail'i yeterince desteklememekle suçladığı gece gerçekleşti. Öte yandan  görüşmedeki Harris yanlısı konuşmacılar, Başkan Yardımcısının Yahudi meselelerindeki geçmiş performansı ile üreme hakları, İsrail ve antisemitizmle mücadele konusundaki desteğini övdüler. Etkinlik başladıktan sonra Zoom odası hızla doldu. Organizatörler görüşmeye 32 bin kişinin katıldığını söyledi.

EGOT ödüllü şarkıcı ve aktris, "Her yıl Pesah sederimizde, Yahudi erkeklerin geleneksel hikayelerine Esther ve Miriam gibi baş kaldıran Yahudi kadınları ekleyip anarak, hikayeleri genişletmeyi seviyoruz. 'Baş kaldıran' kelimesi, otoriteye meydan okuyan kadınları rahatsız etmek için çok sık kullanılıyor. Ancak bu meydan okuma olmadan, değişim nadiren gerçekleşir. O halde hepimiz ülkemiz için sıkı bir şekilde mücadele etmek için kendi baş kaldıran ruhumuzu bulalım" dedi.

Katılımcılar arasında insan hakları aktivisti Mandana Dayani, eşit ücret aktivisti oyuncu Emmy Rossum, ABD Temsilciler Üyesi Debbie Wasserman Schultz ve Senatör Jacky Rosen vardı. Sunumu yapanlar ayrıca, 7 Ekim'de Hamas tarafından altı yakını esir alınan aktivist Alana Zeitchik'in açıklamalarıyla, Biden-Harris yönetiminin Gazze'deki rehine müzakerelerine ilişkin çalışmalarına değindi.

Kadın hakları aktivisti ve din lideri olarak kişisel yetkisine dayanarak konuşan Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi CEO'su Sheila Katz, 2022 Yüksek Mahkeme kararının federal kürtaj korumalarını kaldırmasının ardından doğum kontrolüne, kürtaja ve tüp bebek tedavisine erişim dahil olmak üzere üreme haklarına odaklandı. Yahudi aktivistler, birçok eyalette kürtaj kısıtlamalarını önleme veya tersine çevirme çabalarının ön saflarında yer almıştı.
Katz, "Yahudi toplumuyla yaklaşık yirmi yıldır savunuculuk yaptıktan sonra emin olduğum bir şey varsa, o da Yahudi kadınların her şeyi başaracağıdır" dedi.

Katz, haftanın Tevrat bölümüne (peraşasına) atıfta bulunarak, bunların "inşa etmeye çağrıldığımız adil dünyayı" hatırlattığını söyledi. Katılımcılara Harris'in "haklarımızın pazarlığa kapalı olduğu, onurumuzun korunduğu ve sesimizin ve bedenimizin tam olarak değer gördüğü bir dünya için ortak vizyonumuzu savunacağını" söyledi.

Bir hahamlar derneğinin başkanı olarak görev yapan ilk kadın olan, muhafazakar haham Julie Schonfeld son konuşmacı oldu. Schonfeld, Essman gibi  Harris-Walz kampanyasından duyduğu mutluluktan bahsetti. Schonfeld, "ABD Bağımsızlık Bildirgesi hakları düzenliyor ve diğerlerinin yanı sıra kendi mutluluğumuzu sürdürme hakkımızı tasdik ediyor. Eski Ahit yükümlülüklerden bahsediyor. Ve yazar ki, 'ivdu et Hashem b'simcha' - sevinçle hizmet etme yükümlülüğümüz var" dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün