Harris´in kampanyasına İsrailli destek

Kamala Harris´in ABD başkanlık seçimleri kampanyası ekibine, İsrail doğumlu ve eski görevi barış aracılığı yapmak olan İlan Goldenberg´in katıldığı açıklandı. Goldenberg´in görevinin, Harris´in Yahudi cemaati ile irtibatını yönetmek olacağı bildirildi.

Rakela PALOMBO Dünya
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Jewish Telegraphic Agency (JTA)’ya konuşan Amerikan Yahudi Cemaati yönetimi ile yakın ilişkisi bulunan üç kişi ve Kamala Harris’in başkanlık kampanyasını yöneten ekipten bir kişiden oluşan kaynaklar, işbirliği haberini doğrularlarken kampanya yönetim ekibinden konuyla ilgili bir yorum yapılmadı.

Daha önce ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e Ortadoğu danışmanlığı da yapmış olan Goldenberg’in geçmişte gerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gerekse Filistin Yönetimi hakkında iğneleyici konuşmalar yaptığı biliniyor. 2013-2014 yıllarındaki başarısızlıkla sonuçlanan İsrail-Filistin barış görüşmeleri süresince Obama yönetiminin barış görüşmeleri ekibinin başında bulunan Goldenberg, o dönemde Yahudi cemaati ile kurduğu sıkı bağlantıyı bugün de devam ettirmeyi hedefliyor. İsrail-Hamas savaşının Ortadoğu sorununu gündemin en önemli maddelerinden biri haline getirmesi ile seçim kampanyası süresince sıkça İsrail’i gündemine almak ve duruşunu net bir şekilde belirtmek zorunda kalan Kamala Harris’in bu amaçla Goldenberg’i ekibine katmayı önemsediği bildiriliyor. Harris bu güne dek İsrail’e tam destek olduğunu belirtmiş olsa da, İsrail’in özellikle Gazze’de sürdürdüğü askeri varlığı Biden’a göre daha çok eleştirdiği biliniyor.

Harris kampanya ekibinin Yahudi cemaatleri ile ilgili irtibat elçisi görevini üstlenecek Goldenberg’in bu görevinde, Yahudi oy verenlere yönelik düzenleyeceği etkinliklerde Yahudi cemaatlerini ilgilendiren konulardaki soruların yanı sıra Harris’in İsrail politikasına dair görüşlerini de anlatması bekleniyor.

Kudüs’te doğup ABD’de New Jersey’de büyüyen 46 yaşındaki Goldenberg, konservatif bir cemaate mensup olarak Yahudi okulunda eğitim gördü. Pennsylvania Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nden mezun Goldenberg, İngilizcenin yanı sıra İbranice ve Arapça biliyor; onlarca yıldır gerek devlet görevlerinde, gerekse sosyal çözüm kurumlarında Ortadoğu konusunda çalışıyor.

ABD Hükümeti’nde görev alabilmek için İsrail vatandaşlığını bırakan Goldenberg, ABD eski Başkanı Obama’nın ilk başkanlık döneminde Pentagon’da İran dosyasında çalışırken, Obama’nın ikinci başkanlık döneminde dışişleri bakanlığının barış görüşmeleri ekibine geçti. 2020 yılında Biden yönetimindeki hükümette görevine geri dönmeden önce Goldenberg, Senatör Elizabeth Warren’ın başkanlık seçimleri sırasındaki kampanyasında danışmanlık görevini üstlendi.

2014 yılında başarısızlıkla sonuçlanan ve hemen ardından Gazze’de bir savaşın takip ettiği barış görüşmeleri sonrasında Goldenberg, Mahmud Abbas ve Netanyahu arasındaki köklü güvensizlik ortamını ve bunun sonucunda barış görüşmelerinin başarılı olmasının mümkün olmadığı fikrini kapsamlı şekilde ele alan yirmi iki sayfalık bir analiz raporu hazırladı. O dönem JTA’ya konuşan Goldenberg, “Bu iki adamın bu işi birlikte başarmalarına imkan yok. Bundan eminim,” demişti.

Goldenberg, barış görüşmeleri ekibindeki görevinin ardından, her ikisi de iki devletli çözümü savunan Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nde çalıştı ve İsrail Politikası Forumu’na danışmanlık yaptı.

Trump hükümetinin İsrail politikasını sert şekilde eleştiren danışman, 2018 ve 2019 yıllarında Gazze’deki diplomasiye çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini, aksi takdirde bölgede şiddetin hızla artacağını anlattığı makaleler yazdı.

Goldenberg, 2019 yılında ayrıca İran ile olası bir savaşın nasıl ilerleyeceğini anlattığı bir analiz yazısı da kaleme aldı.

2018 yılında Haaretz gazetesinde yayınlanan, “İsrail Gazze’ye tekrar girmek ve işgal etmek zorunda kalacak mı?” başlıklı makalesinde Goldenberg, bölgedeki oyuncular müdahele etmezlerse Hamas ve İsrail arasındaki gerilimin patlayacağını yazarak, “Her kriz ile Gazze’deki insani koşullar kötüleşiyor. Bir an gelecek ki, ya temel düzen daha fazla dayanamayıp çökecek ya da İsrail Gazze’yi işgal edip tekrar ele geçirmek zorunda kalacak,” demişti. Goldenberg makalesine, “Uzun vadede bu korkunç sonuca ulaşmayı engelleyebilecek tek şey, sürdürülebilir şekilde her iki tarafın da gönüllü olacağı bir Hamas-İsrail ateşkesi için ortak noktada buluşmak ve bu anlaşmanın koşullarına Filistin Devleti’nin Gazze’ye geri dönüşünü sağlayacak şekilde El Fetih ve Hamas arası bir anlaşmayı ve Gazze’ye yönelik ekonomik ambargoların kaldırılmasını eklemektir,” diye devam etmişti.

Goldenberg ayrıca 2019 yılında babasına böbreğini bağışlamasıyla ilgili bir makale de kaleme almıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün