Tarih, sadece kazananları değil fark yaratanları da yazar!

Gerçek kazananlar, dışarıdaki seslere rağmen kendisi olmayı başarabilenlerdir! Gerçek kazananlar, özgünlüğü ile fark yaratanlardır!

Doret HABİB Ekonomi
21 Ağustos 2024 Çarşamba

Sık kullanılan ve çoğunluk tarafından kabul edilen bir sözdür; “Tarih daima kazananları yazar!” Peki tarihe adını altın harflerle yazdıranlar her zaman bir savaşın galibi veya bir müsabakanın birincisi midir? Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde gümüş madalya kazanan ancak atış şekli ve rahat tavrı ile gündeme oturan Yusuf Dikeç örneğinden de anlaşılacağı üzere bu soruya rahatlıkla hayır cevabını verebiliriz. Tarih sadece kazananları değil, özgünlüğünü keşfedip fark yaratanları da yazar. Günün sonunda hafızalarda iz bırakanlar; en çok konuşulanlar ve toplumsal etki yaratanlardır. Skorlardan ve sonuçlardan bağımsız olarak gerçek kazananlar da onlardır.

Elon Musk, Dikeç’le ilgili iki paylaşım yaptı

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı üç gümüş ve beş bronz olmak üzere sekiz madalyayla tamamladı. Kadınlar boks branşında Buse Naz Çakıroğlu ve Hatice Akbaş, atıcılıkta da Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan'dan kurulu milli takımımız ülkemize gümüş madalya kazandırdı. Güreşte Taha Akgül ve Buse Tosun Çavuşoğlu, boksta Esra Yıldız Kahraman, tekvandoda Nafia Kuş Aydın, okçulukta Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Ulaş Berkim Tümer'den oluşan Klasik Yay Erkek Milli Takımı'mız ise bronz madalya ile yurda döndü.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, bizlere sıra dışı ve özgün kalabilmenin gümüşü altından, ikinciyi ise birinciden daha değerli hale getirdiğini de gösterdi. 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç, ekipman kullanmaması ve elleri cebinde rahat duruşu ile milyonlar üzerinde hayranlık uyandırdı dünya çapında gündem oldu. Dikeç’in ikinci olduğu bu yarışın birincisini, yani altın madalya kazananı kimse konuşmadı. Hollywood yıldızlarının da aralarında yer aldığı pek çok ünlü isim sosyal medya hesaplarında Dikeç’le ilgili paylaşımlarda bulundu. Bunlar arasında en fazla dikkat çeken ise Elon Musk oldu.

Elon Musk, önce Yusuf Dikeç ile sosyal medya platformu X üzerinden gündem oturan bir diyalog gerçekleştirdi. Bunun ardından Musk, Dikeç'in yapay zeka ile hazırlanan videosunu takipçileri ile paylaştı. Musk'ın bu paylaşımı saatler içinde 2 milyona yakın beğeni alırken, 140 milyonun üzerinde kişi tarafından izlendi. Tüm bunlara bakıldığında, Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdıran Yusuf Dikeç’in Türkiye'nin tanıtımına katkısı ise sayılarla ölçülemeyecek boyutta oldu.

Yusuf Dikeç nasıl başardı?

Yusuf Dikeç, ‘Mavi Çileğin Sırrı’ kitabımın içeriği için de örnek olabilecek dikkat çekici bir vaka örneği. Her birimizin içinde gizli olan o eşsiz ve özgün gücü keşfetme yolculuğuna çıkarmayı hedeflediğim kitabımda da anlattığım gibi hep aynı işin aynı şekilde yapılması ile başarı kazanılmaz. Başarı kendin olabilmek ve vazgeçmemektir. ‘Mavi çilek’ tarafını ortaya koyabilenler, sıradanlaşmadan özüne sahip çıkanlar ve dışarıdaki seslere rağmen kendisi olmayı başarabilenlerdir. Dikeç de aynen bunu yaptı. Tüm genel geçer kurallara, normlara ve önyargılara kulaklarını tıkadı ve oyunu kendi kurallarına göre oynadı! Deneyimi, özgüveni ve bireysel öngörüleri ile kendisine en uygun, performansını maksimize edecek yöntemle yarıştı ve kendi alanında skorel olarak ikinci olsa da etki alanı bakımından olimpiyat oyunlarının birincisi oldu!

Yusuf Dikeç bizlere başarının, sadece sonuçla ilgili olmadığını, gidiş yolunun da başarının en belirleyici unsurlarından biri olduğunu hatırlattı. Varlığımızı çoğaltıp ve değerimizi ortaya koyarken başarılı sonuçlara ulaşabilmemiz için doğru yöntemlerle ilerlemeliyiz. Her zaman söylediğim gibi, itibar yönetimi, sadece işini doğru yapmakla her zaman mümkün olmayabilir; kendimizle ilgili algıları yönetmekten de geçer. Başarı için doğru ad, doğru kavram, doğru düşünce ve doğru karar süreçleri bir bütün olarak ele alınmalıdır. İşini ciddiye alan, yaptığı işin bir fayda ve değer üreterek anlamlı hale getirilmesini isteyenler; işinin gereklerini tanımlamalı, güçlü ve zayıf yanlarını fark etmeli, çevresine karşı farkındalığı açık olmalı, yenilikçi olmalı, fark yaratmalı ve bilincini yükseltmelidir.

Elde ettiğiniz başarılar, sadece profesyonel dünyada sizi öne çıkartıp fırsatların kapısını açmakla kalmaz. Mücadeleleriniz ve yaşam tarzınız artık toplum için bir ilham kaynağıdır. Aynen Yusuf Dikeç örneğinde olduğu gibi, başarı hikayeleri ve kişisel gelişim öyküleri, çevrenizdekilerin ve sizi takip edenlerin hedeflerine ulaşmalarını teşvik ederken ve toplumsal normların değişmesine dahi katkıda bulunur.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün