Almanya Hitler döneminden kalma kiliseyi restore etti

Almanya perşembe günü, Nazi iktidarıyla ilişkilendirilen Garnizon Kilisesinin kulesini restore etti ve açılışını yaptı.

Dünya
27 Ağustos 2024 Salı

Garnizon Kilisesi (Garnisonkirche), 21 Mart 1933'te Adolf Hitler'in şansölye olmasından sonra parlamentonun açılışına ev sahipliği yapmıştı.

Garnizon, 1730'larda Prusya (Berlin merkezli Alman krallığı) kraliyet sarayına ve orduya hizmet etmek için inşa edilmişti. Kilise, 1945'te, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre önce bombardımanda yanmış kalıntıları ise, 1968'de Doğu Almanya'nın komünist hükümeti tarafından havaya uçurulmuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Bu açılış, otoriter ve antidemokratik tutumların artışıyla karşı karşıya olunan bir dönemde ülkenin karmaşık geçmişi üzerine düşünme fırsatı sunuyor” dedi.

Barok tarzda yeniden inşa edilen Garnizon Kilisesi'nin kulesi, sokak seviyesinden 57 metre yükseklikte Berlin'in hemen dışındaki Potsdam'ın merkezinde yükseliyor. Potsdam Belediye Başkanı Mike Schubert, “Kule şehrimizin genişliği üzerinde yeni bir bakış açısı sunuyor. Aynı zamanda tarihimizin derinliklerine bakmamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün