Ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Dünya
28 Ağustos 2024 Çarşamba

Gazze'de ateşkes için gözlerin çevrildiği Mısır’ın başkenti Kahire'deki müzakerelerden sonuç çıkmadı.

Mısırlı kaynaklara göre sunulan anlaşma maddeleri ve karşılıklı tavizleri ne Hamas ne de İsrail kabul etti.

ABD'li kaynaklar ise görüşmelerin yapıcı şekilde devam ettiğini ve uygulanabilir bir anlaşma doğrultusunda sürdürüldüğünü belirtti. Bir ABD yetkilisi, anlaşma sağlanamayan ayrıntılar üzerinde önümüzdeki günlerde de çalışmaların süreceğini ve müzakereci tarafların Kahire'den ayrılmayacağını belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Washington yönetiminin, bir anlaşmanın ortaya çıkması için büyük bir gayretle çalışmaya devam ettiğini dile getirdi.

Müzakerelerin kilit noktalarından biri, İsrail güçlerinin Gazze'nin Mısır sınırı boyunca uzanan ve Philadelphi Koridoru olarak bilinen toprak şeridinden çekilip çekilmeyeceği.

Müzakerelerde bu koridorda yönetimin kimde olacağıyla ilgili arabulucuların birkaç farklı önerisi ortaya atıldı ancak Mısırlı kaynaklara göre hiçbir alternatif üzerinde mutabık kalınamadı.

İsrail'in uzlaşmaya yanaşmadığı başlıklardan birisi de, Hamas'ın serbest bırakılmasını istediği tutuklularla ilgiliydi. İsrail bazı Filistinli tutukluların, serbest bırakılınca Gazze'yi terk etmelerini şart koştu.

Hamas Kahire’deki müzakere turuna resmen katılmadı. Pek çok kişi, grubun siyasi lideri Yahya Sinvar'ın Gazze Savaşı'nı devam ettirerek bölgesel bir çatışmayı ateşlemek istediğine inanıyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün