Avrupa´da antisemit saldırıların failleri yakalanıyor

Dünya
28 Ağustos 2024 Çarşamba

Fransa'da, son aylarda en azından ikinci Fransız sinagogu kundaklamasında cumartesi sabahı erken saatlerde bir sinagogun ateşe verilmesinin ardından bir şüpheli tutuklandı. Alman polisi de, bir müzik festivalinde üç kişinin ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırıyla ilgili olarak 26 yaşındaki bir Suriyeliyi gözaltına aldığını açıkladı.

Almanya'nın Solingen kentindeki saldırının sorumluluğunu terör grubu IŞİD üstlendi. Grup, Telegram'da saldırının "Filistin'deki Müslümanların intikamını almayı" amaçladığını açıkladı. Alman polisi iddiayı hemen doğrulayamadıklarını ancak araştırdıklarını belirtti.

Bu iki saldırı, Avrupa'da antisemit olayların arttığı ve İran’ın Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniye'ye düzenlenen suikasta misilleme olarak Avrupa'daki Yahudi ve İsraillileri hedef alabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Fransa'daki kundaklama, ülkenin güneyinde yer alan bir sahil kasabası La Grande Motte'deki Beth Yaakov Sinagogunda, vumartesi sabahı 08.00'de haham ve bir avuç yahidin de hazır bulunduğu sırada meydana geldi.

Kefiye giyen ve beline Filistin bayrağı bağladığı anlaşılan bir adamın, sinagogun dışındaki arabaları ateşe verdiği videoya yansıdı. Yerel haberlere göre, sinagog kapılarının dışında çıkan yangın söndürüldü ancak bir arabada patlama oldu ve bir polis memuru yaralandı. Gece saatlerinde çıkan silahlı çatışmanın ardından saldırgan gözaltına alındı.

Cumartesi günü Beth Yaakov'u ziyaret eden Fransa'nın geçici başbakanı Gabriel Attal'a göre, saldırıya yanıt olarak yüzlerce polis harekete geçirildi. Attal, yanıtın "muhtemelen mutlak bir trajediyi önlediğini" belirten bir tweet paylaştı. Sinagogu ziyaret eden Fransa İçişleri Bakanı Gerard Darmarin de ülke genelindeki sinagoglarda güvenliğin artırılacağını duyurdu.

Babası Yahudi olan Attal ve diğer Fransız yetkililer, İsrail-Hamas savaşı sırasında görülen yükselişin ardından antisemitizmi bastırmak için yoğun çaba harcıyor. Mayıs ayında polis, Rouen'de bir sinagogu ateşe verdiği iddia edilen bir adamı öldürdü. Haziran ayında ülke, 12 yaşındaki Yahudi bir kıza yönelik Yahudi karşıtı toplu tecavüz iddiasıyla sarsılmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün