Komplo teorileriyle bilinen RFK Jr. başkanlık yarışından çekildi

ABD seçimlerinde bağımsız olarak başkanlığa adaylığını koyan Robert F. Kennedy Jr., Yahudilerle ilgili şaşırtan yorumları ve İsrail´e açıkça verdiği destek sonrası, geçtiğimiz cuma başkanlık yarışından çekildiğini ve desteğini Trump´a verdiğini açıkladı.

Dünya
28 Ağustos 2024 Çarşamba

Son yıllarda aşı karşıtı eylemleri ile dikkat çeken, eski bir Demokrat Parti üyesi olan Kennedy,

cuma günü Phoenix’te, tam da yakınlardaki Trump için düzenlenen mitingden hemen önce düzenlediği basın toplantısı ile adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Kennedy’nin pek de şans verilmeyen başkanlık iddiası, kendisinin kampanya sırasında söylediği beyninin bir solucan tarafından istila edildiği veya Central Park’a ölü bir ayı yavrusu terk ettiği gibi tuhaf açıklamalarıyla ve başta COVID-19 aşısı olmak üzere, Yahudileri de hedef alan komplo teorileri ile gölgelenmişti. Bir meclis görüşmesinde antisemit olduğu iddialarına şiddetle karşı çıkan Kennedy, Covid aşısının, Aşkenaz Yahudilerinde işe yaramamak üzere tasarlandığını da söylemişti.

Diğer yanda açık şekilde İsrail’in yanında olduğunu belirten politikacı, Gazze’deki savaşın bir ahlak savaşı olduğunu ve İsrail’in müdafaasının Hamas’ın yok edilmesi anlamına geldiğini belirtmişti. Bu sırada Kennedy Filistin halkı için aşağılayıcı terimler kullanarak, bu halkın ‘muhtemelen dünya üzerindeki yardım kuruluşları tarafından en çok pohpohlanan halk’ olduğunu söylemişti.

“Curb Your Enthusiasm” dizisinde rol alan aktris Cheryl Hines ile evli olan Kennedy, eşi ile dizinin yazarı, başrol oyuncusu Yahudi Larry David sayesinde tanıştı.

Başkanlık yarışı için yapılan anketlerde tek haneli rakamlardan yukarı çıkamayan politikacı, New York’ta yapılacak bir oylamaya katılmak için giriştiği hukuki savaşı kaybetmiş olsa da, Trump ve Demokrat aday Kamala Harris arasında sürekli kıl payı geçen çekişmede kendisinin destekleyeceği tarafa fark yaratabileceği kadar taraftar toplamıştı. Kararını açıklamadan hemen önce, oy ağırlığında oldukça kilit bir nokta sayılan Arizona’daki oylamadan çekilen Kennedy, oy dengelerinin değişmesinde rol oynamak istemediğini ve sadece tarafı zaten önceden belli olan eyaletlerde yarışa gireceğini açıklamıştı.

Harris’in partisinin adaylığını resmen kabul etmesinin ertesi günü Trump’a desteğini paylaşan Kennedy, bu seçimine sebep olarak halkın sağlığı ve Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere pek çok konuda kendisiyle aynı şekilde düşünen adayı seçtiğini belirtti. Kennedy, “İki adaydan sadece biri bu meseleleri kendi meselesi gibi sahiplenmiş ve beni bu meseleler için gelecekte kuracağı hükümete katmayı düşünmüştür. Bahsettiğim tabi ki Donald Trump’tır. Pek çok kilit konuda kendisiyle fikirlerimizin örtüştüğüne şaşırdım. Bunları paylaştığımız toplantılarda kendisi güçlerimizi birleştirmemizi önerdi,” diye konuştu.

ABD’nin aşı politikasını sıkça Nazi Almanya’sına benzeten Kennedy, 2022’de aşı karşıtı bir gösteride konuşarak, “Hitler’in Almanya’sında bile Alpler üzerinden İsviçre’ye geçebilir, Anne Frank gibi bir çatı arasında saklanabilirdiniz,” demiş, daha sonra bu yorumu için özür dilemişti. Kennedy’nin aşı politikalarından bahsederken sıkça ‘soykırım’ kelimesini kullandığı biliniyor.

2023 Nisan’ında başkan adaylığını açıklayan Kennedy, Joe Biden’ın Demokrat Parti’den adaylığına meydan okumuştu. Ne var ki, kampanyası sırasında şaşkınlık yaratan ve COVID-19 aşısının Aşkenaz Yahudiler ve Çinliler üzerinde etkili olmayacak şekilde tasarlandığı iddiasıyla ivme kaybetmişti. Kennedy’nin ırkçı söylemleri karşısında kızgınlıklarını dile getiren başta İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği olmak üzere tüm Yahudi kurumları, Kennedy ile birlikte Debbie Wasserman Schultz ve Dan Goldman’ı da kınayarak kendilerini artık desteklemeyeceklerini belirtmiş, bu kişilerin Cumhuriyetçi Parti’nin bir toplantısına konuşmacı olarak davet edilmelerine tepki göstererek ve “Bay Kennedy antisemit ve ırkçı komplo teorileri paylaşarak güvenirliğini yok etmiştir,” diyerek yüz milletvekilini bu daveti geri çekmek üzere imza toplamaya çağırmışlardı.

Tüm tepkilere karşın Kennedy toplantıya katılarak buradaki konuşmasında antisemit olduğu söylemine şiddetle karşı çıkmış, birkaç gün sonra da tanınmış haham Shmuley Boteach tarafından Manhattan’da organize edilen cemaat toplantısında konuşarak, “Hayatımda antisemit bir tek laf bile etmedim,” demiş ve o dönemde başkan adayı olan babasının İsrail’i açıkça desteklemesi yüzünden 1968 yılında babasına suikastta bulunmaktan suçlu bulunan Filistinli Sirhan Sirhan’ın gerçek suçlu olduğuna inanmadığını söylemeye devam etmişti. Bu olaydan sadece üç ay sonra Kennedy, Demokrat Parti’nin adayı olmak için girdiği yatıştan çekildiğini ve artık seçime bağımsız aday olarak katılacağını belirtmişti.

Tüm açıklamalarına rağmen İsrail taraftarı olduklarını her fırsatta açıklayan bazı Yahudilerden destek görmeye devam eden politikacı, sağ görüşlü Amerika Siyonist Organizasyonu Başkanı Morton Klein’ı kampanyasının İsrail danışmanı yapmış, Harvard ve diğer üniversitelerde antisemitizmle mücadele için savaş bayrağını açan yatırımcı Bill Ackman ise Kennedy’nin tutarlı ve güçlü şekilde İsrail’i desteklemesini övmüştü.

Trump’ın gelecekteki kabinesinde mutlaka yer vereceğinin sinyallerini verdiği Kennedy, antisemit komplo teorileri ile ilk ilişkilendirilen Trump taraftarı değil. Meşhur rap şarkıcısı Ye’nin arkasında duran Trump, bir Yahudi kanalında verdiği röportajda da Ye’yi savunmuştu. Yahudilerin gerçek savunucusu olduğunu iddia eden Trump, Harris’i antisemitizmi cesaretlendirmekle suçlarken, Harris’in kampanyası tarafı da Trump’ı Yahudi Demokratları hor görmekle ve her türlü antisemit klişeyi gerçekleştirmekle itham ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün