Diyabet hastalarında erektil disfonksiyon tedavisi

Erektil disfonksiyon yani sertleşme güçlüğü, şeker hastalığı (diyabetik) olan erkeklerde, özellikle de tip 2 diyabetli olanlarda yaygındır. Uzun süreli kontrolsüz şeker hastalığının neden olduğu sinir ve kan damarlarındaki hasardan kaynaklanabilir.

Sağlık
4 Eylül 2024 Çarşamba

Uz. Dr. Gökçe Çiçek Çimen*

Op. Dr.Timuçin Çakır**

Erektil disfonksiyon (cinsel ilişki sırasında yeterince güçlü bir ereksiyon elde edememe veya sürdürememe), yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi diyabetli erkeklerde yaygın diğer durumlarla da bağlantılı olabilir. Erektil disfonksiyon, diyabetik erkeklerde diğer sağlıklı erkeklere göre daha erken ortaya çıkabilir. Ereksiyonu sürdürme zorluğu diyabet tanısından önce bile ortaya çıkabilir. Sertleşme bozukluğu kişinin yaşam kalitesini, ilişkilerini olumsuz etkiler. Erektil disfonksiyonla başa çıkmak için uygun adımlar atıp cinsel yaşamınızı tekrar düzene sokabilirsiniz.

Diyabetli erkeklerin erektil disfonksiyona neden olabilecek veya kötüleştirebilecek başka kronik rahatsızlıklara (hipertansiyon, obezite, hiperlipidemi, koroner kalp hastalıkları gibi) sahip olması yaygındır. 

Kan şekeri seviyenizi iyileştirmek, erektil disfonksiyona yol açabilecek sinir ve kan damarı hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Cinsel ve genel sağlığınızı iyileştirmek için bu yaklaşımları deneyin.

Sigarayı bırakın: Sigara dâhil olmak üzere tütün kullanımı kan damarlarınızı bozarak erektil disfonksiyona yol açabilir veya daha da kötüleştirebilir. Sigara içmek ayrıca vücudunuza penise kan akışına izin vermesi için sinyal veren kimyasal nitrik oksit seviyelerini de azaltabilir.

Kendi başınıza bırakmayı denediyseniz ancak başaramadıysanız, pes etmeyin, yardım isteyin. İlaçlar da dâhil olmak üzere bırakmanıza yardımcı olacak bir dizi strateji vardır.

Fazla kilolarınızı verin: Aşırı kilolu olmak erektil disfonksiyona neden olabilir veya daha da kötüleştirebilir.

Günlük rutininize fiziksel aktiviteyi dâhil edin: Egzersiz, yürüyüş, stresi azaltmak, kilo vermenize yardımcı olmak ve kan akışını artırmak da dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde erektil disfonksiyonda rol oynayan altta yatan koşullara yardımcı olabilir.

Alkol tüketimini sınırlandırın veya bırakın: Aşırı alkol tüketimi erektil disfonksiyona katkıda bulunabilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Erektil disfonksiyon tedavisi olan bir sağlık sorunudur. Tedavi yöntemleri sorunun ciddiyetine göre farklı olabilir. Bunlardan birinin sizin için iyi bir seçim olup olmadığını üroloji uzmanınız karar verir.

Ağızdan alınan ilaçlar: Bu haplar penisinize kan akışını kolaylaştırmaya yardımcı olarak sertleşmeyi ve oluşan ereksiyonu sürdürmeyi kolaylaştırabilir.  

Diğer ilaç tedavileri: Ağızdan alınan ilaçlar sizin için iyi bir seçenek değilse, doktorunuz penisin ucuna yerleştirilebilen küçük bir fitil önerebilir. Başka bir alternatif de penise enjekte edilen ilaçlardır. Ağızdan alınan ilaçlar gibi bu ilaçlar da kan akışını artırarak ereksiyon olmanıza ve bunu sürdürmenize yardımcı olur.

Düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (ESWT): Penise düşük yoğunluklu şok dalgaları uygulanarak bozulmuş olan kan damarlarının yerine sağlıklı kan damarları oluşturulması amaçlanır. 6 veya 12 seans diğer ilaç tedavileri ile kombine veya tek başına uygulanabilir. Bildirilmiş bir yan etkisi yoktur.

PRP (p-shot): Damar yolundan alınan kan işleme tabi tutularak kan içindeki büyüme faktörlerini içeren kısım ayrıştırılır. Bu kısım penis içine enjekte edilerek peniste yeni damar oluşumu- rejenerasyon uyarılmış olur. ESWT, PRP işlemleri kombine uygulanabilir.

Vakum cihazı: Penis pompası veya vakum pompası olarak da adlandırılan bu cihaz, penisinizin üzerine yerleştirdiğiniz içi boş bir tüptür. Ereksiyon oluşturmak için penisinize kan çekmek için bir pompa kullanır.

Penis tabanına yerleştirilen bir bant, tüp çıkarıldıktan sonra ereksiyonu korur. Elle veya pille çalışan bu cihazın kullanımı basittir ve komplikasyon riski düşüktür. Vakum cihazı sizin için iyi bir tedavi seçeneğiyse, doktorunuz belirli bir model önerebilir veya reçete edebilir.

Penil protezleri (Mutluluk çubuğu): İlaçların veya vakum cihazının işe yaramadığı durumlarda, penis protezleri bir seçenek olabilir. Eğilip-bükülebilen (malleable) veya şişirilebilen (inflatable) penis protezleri, erektil disfonksiyonu olan birçok erkek için güvenli ve etkili bir seçenektir.

*İç Hastalıkları Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

 **Üroloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün