Gerçek hissettiren büyülü bir roman Katya Apekina´dan ´Mother Doll´

“Aşçı kugel yaptı, biz de mumları yaktık, dua edip yedik. Şehrin yarısının açlıktan öldüğünü ve yandığını ya da uzaktaki ortak tanıdıklarla ilgili konuşmalarının makineli tüfek ateşi ve kırılan cam sesleriyle kesildiğini kabul etmeden yedik.”

Neşe BİNARK Perspektif
4 Eylül 2024 Çarşamba

Devrim niteliğinde bir dönemden geçmelerine rağmen hala insani kaygılara sahip kişilerin kaosun ortasında ellerinden geldiğince hayatlarını yaşamaya devam ettikleri, kahramanın birlikte yaşadığı teyzesi, amcası ve büyük annesiyle Şabat yemeği yerken aklından çıkmayan cümleyi yukarıda okuduğunuz 'Mother Doll'dan bahsedeceğim bugün, Bibliobibuli Kitap-Haber’den Merhaba.

Kirkus, Buzzfeed, Literary Hub ve diğer eleştiri isimleri tarafından 2018'in en iyi kitabı seçilen, LA Times Kitap Ödülü finalisti olan ve İspanyolca ile Katalancaya çevrilen ilk romanı ‘The Deeper the Water, the Uglier the Fish’in yazarı, romancı, senarist ve çevirmen Katya Apekina’nın ikinci romanı 'Mother Doll'un ilk baskısı Mart 2024’te 320 sayfa ve sert kapak halinde raflarda yerini aldı.

Romanının merkezinde ‘Sovyet Yahudi Travması’nı bulabileceğiniz 'Mother Doll' için anasoylu nesiller arası bir travma çerçevesinde birden fazla kuşağı anlatan vahşi bir hikâye de denebilir. Aslında Apekina’nın bu romanı bir Matruşka Bebeği gibi de görülebilir. Kendisi de Rus Yahudi göçmeni olan Apekina, 'Mother Doll'un temelini oluşturan diasporik ebeveynliği, batıl inançları ve tarihsel travmayı dolambaçlı yollardan zekâ ve ustalıkla işliyor. Moskova'da doğan, üç yaşındayken ABD'ye taşınan ve halen Los Angeles'ta yaşayan Katya Apekina'nın medyumluğa ve medyumlara olan ilgisi, yeni romanı 'Mother Doll'un temelini oluşturuyor. Hem günümüz Los Angeles'ında hem de Rus Devrimi sırasında Petrograd'da (şimdiki St. Petersburg) geçen 'Mother Doll' sıradan bir hayalet hikayesi değil. Apekina'nın hikayesi, bir bedenin bir diğerinin içindeki fiziksel gerçekliğinden, bağımsız bilincin akıl almaz olasılıklarına kadar okuyucuyu sürüklüyor. Rus büyülü gerçekçiliğinin rüya mantığını da kucaklayan roman titizlikle katmanlandırılmış tarihi bir kurgu hikayesi okumak isteyenler için ideal. 'Mother Doll' oldukça karanlık ama aynı zamanda Sovyet Yahudilerinin dünyaya yönelimi açısından ve diasporik mirası zihinlerde canlı tutucu bir özelliği var. Büyükannesinin öldükten sonra ona bıraktığı yayınlanmamış anılardan yararlanan Apekina'nın Mother Doll’u büyükannesi, hayaletler ve sokakta 'lahana gibi' yuvarlanan kafalar ile okuyucunun zihninde uzun süre etkisini koruyacak gibi görünüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün