Ateşkes talebiyle başlayan grev İsrail´de hayatı etkiledi

İsrail´in en büyük işçi sendikası Hisdatrut´un, hükümetin "Gazze´de ateşkes ve karşılıklı rehine-mahkum takası anlaşmasını imzalaması" talebiyle çağrıda bulunduğu genel grev, pazartesi günü İsrail´de hayatı etkiledi.

Dünya
4 Eylül 2024 Çarşamba

İsrail'de sabah saatlerinden itibaren işçi sendikasının ilan ettiği genel grev kapsamında pazartesi Ben Gurion Havalimanında gidiş seferlerinin sabah 08.00-10.00 arası aksarken, geliş seferleri sorunsuz çalıştı.

Bazı alışveriş merkezlerindeki dükkan ve işletmeler greve katılarak kepenk indirdi.

Bazı toplu taşıma otobüs şirketleri ve raylı seferler öğlen 12.00'ye kadar çalışmazken, bazı şehirlerde de tren ve tramvaylar da düşük kapasite çalıştı.

İsrail Havalimanları İdaresi, İsrail Liman İşletmeleri, Hayfa, Aşdod, Hadera Limanları, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi kamu şirketlerinin greve katıldığı kaydedildi.

Bazı üniversiteler ve belediyelerin yanı sıra bazı ulusal bankaların da greve gittiği ifade edildi.

Hastaneler hafta sonu düzeninde çalışma kararı alırken, bazı okullar da yarım gün eğitim verdi

Grevle eş zamanlı olarak İsrail genelinde binlerce kişi hükümetin Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalaması talebiyle gösteriler yaptı.

Bu arada, İsrail'de hükümet, grevin, işçi işveren anlaşmazlığı nedeniyle değil "siyasi amaçla" yapıldığı iddiasıyla durdurulması için Ulusal İşçi Mahkemesine başvurdu.

Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich'in talebiyle yapılan başvuruda "grevin devletin işleyişini aksattığı, sağlık, eğitim, ulaşım ve güvenlikte ülkenin içinden geçtiği olağanüstü halde aksamaya yol açtığı" savunuldu. Bu gelişme karşısında akşamüzeri saat 18.00’de sona ermesi planlanan grev, yaklaşık 3,5 saat önce sonlandırıldı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, yaptığı açıklamada, "Çalışma Mahkemesi'nin Histadrut'un siyasi grevini durdurma kararından dolayı minnettarım" derken, Smotrich, "İsrail ekonomisine zarar gelmesine ve böylece [Yahya] Sinwar ve Hamas'ın çıkarlarına hizmet edilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün