ABD´den rekor güvenlik masrafı

ABD hükümeti, yükselişteki antisemitizme karşı dini kurumların korunmalarına 454 milyon dolarlık rekor bir harcama yapıldığını açıkladı.

Rakela PALOMBO Dünya
4 Eylül 2024 Çarşamba

Federal hükümet 7 Ekim tarihinden beri artan antisemit olaylar sebebiyle 2024 yılında, 2023’te dini kurumların korunmalarına yönelik yaptığı harcamadan 150 milyon dolar daha fazla bir bütçe ayrıldığını bildirdi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı (İGB), bütçesi dahilindeki en büyük masraf kalemini oluşturan ibadet yerleri ve dini kurumların güvenliklerine yapılan harcamasının, yıl sonuna kadar, geçtiğimiz yılki 305 milyon dolardan 454,5 milyon dolara çıkacağını öngördüklerini açıkladı.

Kendisi de Yahudi olan İGB Bakanı Alejandro Mayorkas, “Bugün açıkladığımız bütçe, tüm ülkedeki cemaatlerin terör ve diğer tehditlere karşı güvenlik ve korunmalarına katkıda bulunacak. Harcanan para yaşanmayacak trajik olaylar ve kaybedilmeyecek hayatlar göz önüne alınarak ölçülmelidir” dedi.

Yahudi kurumların ilk günden beri destekledikleri ve 2005 yılında ilk kez 25 milyon dolar olarak ayrılan bütçe, yıllar içinde büyük artış gösterdi. Masrafın büyük kısmı içlerinde sinagog, okul ve diğer bazı dini kurumların da bulunduğu Yahudi kurumlarına yapılıyor. Bütçe, tehditlere maruz kalan her türlü mezhep için kullanılabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda konu hakkında daha deneyimli olan Yahudi kurumların önderliğinde fon yardımı için başvuran Müslüman ve siyahi Hristiyan grupları da bulunuyor.

Ortodoks Birliği Halkla İlişkiler Sorumlusu Nathan Diament yayınladığı bildiride, “Arttırılan bütçe sadece maddi bir destek değil, aynı zamanda ülkemizde adeta bir virüs gibi hızla yayılan antisemitizme verilmiş bir cevaptır. Ortodoks Birliği’nin öncülüğü ile ulusal bir şikayet portalı kurulmuştur. Bizler Yahudi sinagoglarının ve okullarının kendilerini koruyabilmeleri için her gün savaşmaya devam edeceğiz,” dedi.

İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği gibi son yıllarda antisemitizmin yükselişini araştıran ve belgelerle ispatlayan kuruluşlar sayesinde, pek çok Yahudi grup ayrılan fonun arttırılması talebinde bulunmuşlardı. 7 Ekim olayları ve ardından patlayan İsrail-Hamas savaşı sonrası kolluk kuvvetleri tarafından da antisemit olaylardaki emsalsiz tırmanışın bildirilmesi sonrasında Yahudi grupların seslerini yükseltmeleriyle, ABD’de kongre programa rekor miktarda bütçe ayırdı.

ABD’de her iki partinin de ortak olarak çalıştığı bütçe anlaşmasının ilk halinde güvenlik programına ayrılan bütçenin, 2023 yılına oranla azaltılarak, 274,5 milyon dolar olduğu biliniyordu. Yahudi grupların çalışmaları sonucunda, Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a da mali destek verilmesini öngören yasaya ek yapılarak, önceden belirlenen cemaat güvenlikleri bütçesine 180 milyon dolar daha destek verilmesi kararı çıktı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün