Mengele kurbanından Candace Owens´a tepki

Mengele´nin Auschwitz deneylerinden kurtulan en yaşlı kişi, Amerikalı siyasi yorumcu Candace Owens´ın Avustralya´ya girişini yasaklama çağrısında bulundu.

Zafir REYTAN Dünya
4 Eylül 2024 Çarşamba

Amerikalı muhafazakar yorumcu ve siyasi aktivist, sağcı Owens, temmuz ayı başlarında yayınladığı podcast’te Mengele'nin gerçekleştirdiği deneylerin ‘tuhaf bir propaganda’ olduğunu söylemişti. Owens'ın konuşma turu için ülkeyi ziyaret etmesi planlanıyor.

Nazi doktoru Josef Mengele'nin Auschwitz'de gerçekleştirdiği deneylerden sağ kurtulan dünyadaki en yaşlı kişi olarak bilinen 100 yaşındaki Annetta Able, perşembe günü Avustralya'nın önde gelen sivil haklar örgütü olan Anti-Defamation Commission'a (ADC) katılarak, Avustralya Hükümetine aşırı sağcı, siyasi yorumcu Candace Owens'ın ülkeyi ziyaret etmesini yasaklaması çağrısında bulundu.

Able konuşmasında, “Dr. Mengele'nin Auschwitz'deki insanlık dışı deneylerinden kurtulan biri olarak, Candace Owens'ın Avustralya'ya planlanan ziyaretine karşı sesimi çıkarma ihtiyacı hissediyorum. Katlandığım korkunç deneyleri 'tuhaf bir propaganda' olarak reddeden son açıklaması sadece çok saldırgan değil, aynı zamanda kendi gözlerimle tanık olduğum tarihi gerçeğin tehlikeli bir çarpıtılmasıdır. Mengele'nin zulmünün fiziksel ve duygusal yaralarını hâlâ taşıyorum” ifadelerinde bulundu.

“Yaşadığım acı, korku ve travma çok gerçekti ve birinin bu vahşeti inkar ettiğini duymak, kalbimde yeni bir yara ve hayatını kaybedenlerin anısına bir hakaret. Avustralya Hükümetini Candace Owens'ın vizesini reddetmeye çağırıyorum” dedi.

Melbourne'de yaşayan Able, kızı Daphne ile yorumcunun Avustralya'yı ziyaret etmemesi çağrısında bulundu. Kızı, "Owens'ın ziyareti Holokost Kurtulanlarının gelecek nesillere antisemitizm ve ırkçılığın tehlikeleri hakkında eğitim verme girişimlerine ihanet olacaktır" dedi.

Daphne sözlerine "Bir kurtulanın çocuğu olarak, Holokost anısını canlı tutma sorumluluğunu devraldım. Avustralya hükümetinden annemin ve teyzemin acılarının - ve milyonlarca insanın acısının - Avustralya topraklarında 'propaganda' olarak reddedilmesine izin vermemesini istiyorum" diye devam etti.

ADC Başkanı Dr. Dvir Abramovich, "Candace Owens'a mesajım çok basit: Sizi, nefretinizi ve antisemitizminizi burada istemiyoruz. Avustralya, Holokost inkârına karışmış bir bireye, bir seri bağnaza hoş geldin halısı sermemeli ve bir platform sağlamamalıdır.”

Abramovich ayrıca Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke'den Owens'a ülkeye giriş vizesi vermemesini talep etti.

Abramovich "Ülkemizde antisemitizmin hızla arttığı bir zamanda, ihtiyacımız olan son şey, varlığı yalnızca antisemitizmi ve Holokost inkârını normalleştirecek ve yaygınlaştıracak olan bu nefret vaizine sahip olmaktır. Sözcükler kurşundur, sıklıkla gerçek hayatta şiddete dönüşürler ve insanlara Yahudilerin kötü ve şeytani olduğu söylendiğinde, bize karşı tacizde bulunmaya, aşağılamaya, küçük düşürmeye ve saldırılar düzenlemeye cesaretlenirler" diye ekledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün