Hamas rehinelere zorla propaganda replikleri okuttu

Zafir REYTAN Dünya
11 Eylül 2024 Çarşamba

Serbest bırakılan rehine Aviva Siegel, propaganda videolarında replikleri okuması ve yiyeceklerle poz vermesi için zorlandığını belirtti.

Kasım ayında serbest bırakılan Aviva Siegel, WSJ’ye verdiği röportajda, esir alanların kendisine bir fırça ve toka vermesine rağmen saçını düzeltmeyi reddettiğini, unuttuğu replikleri tekrarlamaya zorladıklarını söyledi.

Serbest bırakılan Hamas rehinesi  Siegel, Gazze Şeridi’nde korkunç koşullarda tutulurken Hamas için propaganda videoları çekmeye zorlanmanın yarattığı baskıları anlattı. Siegel, rehin tutulduğu sırada kendisine yeterli yiyecek verildiğini söylemek ve replikleri tekrarlamak zorunda kaldığını söyledi. Siegel, The Wall Street Journal’a, sınırlı yiyecek ve su verilerek, nefes almanın zor olduğu tünellerde tutulduğu sırada esir alanların verdiği replikleri hatırlamakta zorlandığını söyledi. Siegel’in bulunduğu videolar, Hamas tarafından yayınlanmadı.

Siegel, çekimler sırasında kendisini kaçıranların kendisine “62 yaşında olduğunu söylemedin”, “Kfar Aza’dan olduğunu söylemedin”, “Bibi’nin seni geri getirmesi gerektiğini söylemedin” dediklerini ve ne söylemesi gerektiğini her zaman unuttuğunu ifade etti. 62 yaşındaki Siegel, kocası Keith ile birlikte 7 Ekim’de Hamas militanları tarafından Kibbutz Kfar Aza’daki evlerinden kaçırıldı. Siegel, Katar ve ABD’nin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığı geçici ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak 26 Kasım’da serbest bırakıldı ancak kocası Keith hâlâ rehin tutuluyor.

Hamas, İsrail’in psikolojik savaş olarak adlandırdığı, elinde tuttuğu rehinelerin birkaç videosunu yayınladı. İsrail yetkilileri, insan hakları grupları ve serbest bırakılan birkaç rehine, esirlerin bu tür videolarda açıklama yapmaya zorlandıklarını söyledi.

İsrail medya kuruluşları genellikle bu videoları yalnızca aileleri talep ederse yayınlıyor. Sevdiklerinin serbest bırakılması için verdikleri mücadeleyi kamuoyunun gözünde tutmak amacıyla aileler giderek daha fazla sayıda görüntü yayınlanmasına izin veriyor.

The Journal’ın haberine göre, Siegal Gazze’de geçirdiği 51 gün boyunca üç kez kameralara ve onu esir alanların yapım ekibine konuşmaya zorlandı. Siegal,  “Bu yüzden bunu tekrar tekrar söylemek zorunda kaldım,” dedi.

Yemek yerken videoya çekildi

Esir alanlar ona yeterince iyi baktığını göstermek için yemek yerken görüntülerini iki kez videoya çekti.

The Journal’a verdiği demeçte, “Yemek yapar ve masaya koyarlardı. Sadece görüntü için yanlarına oturup gülümseyip her şeyin yolunda olduğunu söylemek zorundaydık” dedi.

Siegal The Journal’a, bir defasında militanların kendisine esaret altında geçirdiği zamandan sonra düğümlenen saçlarını düzeltmesi için bir fırça verdiğini ama kendisine verilen fırçayı ve saç tokasını almayı reddettiğini söyledi.

“Nasıl göründüğümü biliyordum. İğrençtim. Çok kirliydim. Ona baktım, saçımı topladım ve ‘güzel’ dedim,” diye ekledi.

7 Ekim’de Hamas militanlarının önderlik ettiği binlerce silahlı adam, çoğunluğu sivillerden oluşan yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmek ve her yaştan 253 kişiyi rehin almak amacıyla Güney İsrail’deki Kfar Aza ve diğer topluluklara saldırdı. Kibbutz Kfar Aza’nın yaklaşık 80 üyesi öldürüldü ve yaklaşık 18 kişi rehin alındı.

2011 yılında Hamas esaretinden IDF askeri Gilad Shalit’in serbest bırakılmasını sağlayan anlaşmada kilit müzakereci olan Gershon Baskin, The Journal’a Hamas’ın propaganda videoları kullanımının İsrail’de ‘kamuoyunun duygularını sömürmek için’ etkili olduğunu, on binlerce kişinin rehinelerin iadesi için bir anlaşmayı desteklemek amacıyla ülke çapında haftalık olarak miting düzenlediğini söyledi.

Baskin’e göre videolar profesyonelce düzenlenmiş ve İsrail toplumuna dair bir fikir sergiliyor. Baskin verdiği demeçte “Hamas bu savaşın bitmesini istiyor ve Netanyahu’ya baskı yapmanın yolunun bu olduğunu düşünüyorlar. Bence İsrail toplumu üzerinde muazzam bir etkileri var ve amaçladıkları da bu” dedi.

Baskin, İsrail istihbaratının ayrıca rehinelerin sağlık durumunu belirlemek için videolardan yararlandıklarını, ‘rehinelerin nasıl tutulduğunu görmek için her bir kareyi ve resmi incelediğini’ sözlerine ekledi.

Hamas’ın 7 Ekim’de kaçırdığı rehinelerden 97’sinin Gazze’de kaldığına inanılıyor. Bunlar arasında IDF tarafından ölü olduğu teyit edilen en az 33 kişinin cesetleri de bulunuyor. Hamas, Kasım ayının sonlarında bir haftalık ateşkes sırasında 105 sivili serbest bıraktı ve bundan önce dört rehine serbest bırakıldı. Sekiz rehine askerler tarafından canlı olarak kurtarıldı ve 37 rehinenin de cesetleri bulundu. Bunlardan üçü, esir alan kişilerden kaçmaya çalışırken ordu tarafından yanlışlıkla öldürüldü.

Hamas ayrıca 2014 ve 2015’te Gazze Şeridi’ne giren iki İsrailli sivil ve 2014’te öldürülen iki IDF askerinin cesetlerini de elinde tutuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün