Masada´da yeni arkeolojik bulgular

Tel Aviv Üniversitesi´nden araştırmacı bir ekip, en son teknolojiyi kullanarak, Roma İmparatorluğu´nun Masada kuşatmasının muhtemelen yıllar değil sadece haftalar sürdüğünü iddia etti ve bu güne dek doğru kabul edilen tarihi bilgileri yalanladı.

Rakela PALOMBO Dünya
11 Eylül 2024 Çarşamba

Arkeolojik olarak çığır açan yeni bir araştırma sonucunda, daha önce üç yıl sürdüğü sanılan Masada’nın Roma İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının aslında sadece haftalar sürdüğü ortaya çıktı. Yeni analitik bir yaklaşım ve ileri düzey teknoloji eşliğinde gerçekleşen araştırmayı yapan Tel Aviv Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan ekip, akıllarda yer etmiş ve İsrail ulusal mitolojisinin mihenk taşlarından görülen ünlü direnişin sanıldığının aksine yıllarca değil, bir kaç hafta sürdüğünü söyledi.

Alanında son derece saygın bir yayın olan Roma Arkeolojisi Gazetesi’nde yayınlanan araştırma, üç boyutlu yazılım, uzak görüşlü hassas uçan hava araçları gibi pek çok ileri teknolojik malzeme desteğiyle gerçekleşti. Bu modern bakış açısı sayesinde, Dr. Guy Stiebel önderliğindeki araştırma ekibi, Roma İmparatorluğu ordusunun taktikleri ve kuşatmanın ne kadar sürdüğü ile ilgili yeni bilgilere ulaşabildi.

Dr. Stiebel, “Masada hikâyesi 19. yüzyıldan beri kapsamlı şekilde araştırılmasına rağmen, ancak yeni teknolojinin getirdikleri ile yeni sorular sorabiliyor ve özellikle su sistemleri, ulaşım yolları ve Roma kuşatması gereçleri diye gruplayabileceğimiz üç temel konuda farklı bakış açılarına sahip olabiliyoruz,” diye konuştu.

Araştırma, Roma İmparatorluğu ordusunun kuşatma taktikleri ve olayın zaman akışı ile ilgili yeni bilgileri de açığa çıkardı. Dr. Stiebel, “Onlarca yıldır, Masada kuşatmasının yaklaşık üç sene süren uzun bir dönem olduğuna inandık. Fakat bir süredir uzmanlar bu varsayımın doğruluğunu sorguluyorlardı. Bizim objektif ve verilere dayalı yaptığımız araştırmamız da bu konudaki ilk çalışma,” dedi.

İsrail Antika Bilirkişi Heyeti Jeoenformatik Bölümü Başkanı ve araştırmada görev alanlardan Dr. Hai Ashkenazi ise, çalışmalarındaki yöntemleri ve nasıl ilerlediklerini açıklayarak, “Roma ordusu askerlerinin o günkü şartlarda günlük olarak ne kadar hareket edebildiklerini güvenilir şekilde saptadık. Tahminen altı ile sekiz bin arası asker taburunun Masada kuşatmasında görev aldıklarını ve tüm bu kuşatma sistemini, sekiz kamp alanı ve çevreleyen taş bir duvar inşası dâhil kurmanın iki haftadan daha az süreceği sonucuna ulaştık. Tarihi kaynaklar, bu süreçten hemen sonra gerçekleşen saldırının da en fazla bir kaç hafta sürmüş olabileceğine işaret ediyor,” dedi.

Israel Hayom gazetesine verdiği röportajda Dr. Stiebel, buldukları delilleri İsrail gözündense Roma İmparatorluğu açısından bakarak ele aldıklarının altını çizerek, “Roma İmparatorluğu ordusunun işleyişinde, kararlı ve hemen harekete geçen bir ilerleme gerçekleşiyordu. Alanda bulduğumuz tüm işaretler de, kuşatmanın kısa sürdüğü yönünde oldu,” dedi.

Kudüs’ün düşmesinden üç yıl sonra, MS 73 yılında, Romalıların neden Masada’yı hedef aldıkları konusunu da değerlendiren Dr. Stiebel bölgenin stratejik önemine değinerek, “Masada uzak bir yer gibi görünse de aslen Ein Gedi’de bulunan ve Romalılar için hayati önem taşıyan pelesenk ağacı korularına oldukça yakındı. Bu ağaçlardan elde edile kokular, Roma’nın hazine sandıklarını dolduran en önemli ve değerli ticari ürünüydü. Masada’daki isyancılar bu değerli ağaçlara saldırıp koruları yok ediyorlardı. Bu sebeple Roma karmaşık bir operasyonla bu tehdidi ortadan kaldırmak istemişti. Masada hikâyesi, isyan, kuşatma ve trajik sonu ile İsrail’in kimliğine ve Siyonist tarihe derinden işlemiştir. Bulgularımızın çok daha kısa süren bir kuşatmayı göstermesi olayın tarihi değerini asla azaltmaz,” dedi.

Tel Aviv Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü denetiminde Neustatler Masada Keşfi tarafından gerçekleştirilen araştırmanın ekip liderliğini Dr. Stiebel yaptı. Ekipte ayrıca Dr. Ashkenazi, Tel Aviv Üniversitesi ve İsrail Arkeoloji Enstitüsü’nde doktorasını vermekte olan Boaz Gross ile yine doktorasını vermekte olan ve Bonn Üniversitesi’nde görev alan Omer Zeevi görev aldılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün