ABD başkanlık seçiminde ilk raunt – Trump ve Harris kozlarını paylaştı

Kasım ayında gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde adaylar ilk kez canlı yayında kozlarını paylaştı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris, göçmenler, dünyadaki savaşlar, ekonomi, kürtaj gibi konularda farklı görüşlerini seçmenlerle paylaştı.

Dünya
11 Eylül 2024 Çarşamba

ABD'de 5 Kasım seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat aday Harris ile Cumhuriyetçi aday Trump, ABC News kanalında yayınlanan, 1,5 saatlik tartışmada görüşlerini ve planlarını seçmenlerle paylaştı.

Tartışmanın başında ülke ekonomisini konuşan iki aday, diğer yönetimin ekonomiyi bozduğunu savundu.

Tartışmadaki gündem maddelerinden bir diğeri ise kürtaj oldu. 6. haftadan sonra kürtajın yasak olmasını savunan Trump, kürtaj konusundaki kararların federal düzeyde değil, eyaletler düzeyinde alınması gerektiğini belirtti. Trump’ın kadınların kürtaj hakkını elinden almaması gerektiğini savunan Harris ise başkan olması durumunda bu yönde adımlar atacağını belirtti.

İki adayın birbirinden net bir şekilde ayrıldığı konu ise göçmenler ve sınır güvenliği oldu.

Biden yönetiminin yasa dışı göçmenleri sınırdan kolayca içeri aldığını, bu göçmenlerin çoğunun suçlu olduğunu belirten Trump, Ohio’da bazı kaçak göçmenlerin bölge sakinlerinin kedi, köpeklerini yediği iddia etti. Sunucunun, bu iddianın yetkililerce yalanlandığını belirtmesi üzerine Trump, "Springfield'da köpekleri yiyorlar. Oraya gelen insanlar (yasa dışı göçmenler) orada yaşayan sakinlerin evcil hayvanlarını yiyorlar" diyerek iddiasını yineledi.

İsrail – Hamas savaşı da tartışmanın gündem maddesiydi. İki aday da İsrail’e desteğini belirtti. İsrail’e verdikleri desteğin devam edeceğini belirten Harris, her şeyin 7 Ekim’deki Hamas saldırısıyla başladığını hatırlattı ancak ateşkes zamanının geldiğini ifade etti. Harris, "O gün de bugün de İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söylüyorum. Ancak şu da bir gerçek ki aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Bu savaş sona ermeli, hemen sona ermeli" dedi.

Trump ise konuyla ilgili olarak, “Ben başkan olsaydım Gazze’deki savaş hiç başlamazdı” yorumunu yaptı. Harris’in, İsrail’den nefret ettiğini belirten Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresinde yaptığı konuşmada Harris'in Kongre'de olmadığını hatırlattı. Trump, iddialarını ilerleterek, Harris’in başkan olması durumunda, İsrail’in iki yılda yok olacağını savundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün