“Gazzelilerin yalnızca yüzde 6´sı Hamas´ın liderliğini istiyor”

Arap Dünyası için Araştırma ve Geliştirme (AWRAD) tarafından ağustos ayında yayınlanan bir ankete göre, Gazze Şeridi sakinlerinin İsrail ile savaş ve Hamas hakkındaki düşünceleri ortaya çıktı.

Dünya
12 Eylül 2024 Perşembe

İsrail-Hamas savaşı birinci yılına yaklaşırken, Gazze Şeridi'nde yaşayan 500'den fazla kişi ankette, sosyo-politik ve yönetimsel açıdan gelecek beklentilerine açıkladılar.

Anket, Gazzellilerin yanıtlarını mayıs ayında AWRAD tarafından yapılan başka bir ankete verilen yanıtlarla karşılaştırarak yaz boyunca Filistin’deki önemli değişimleri vurguladı.

İki anket arasındaki farkların doğruluğunu sağlamak amacıyla katılımcılarla birkaç kez iletişime geçildi.

Ankete göre, mayıs ayından bu yana iki devletli çözüm umudu azalırken, iki ulus için tek devlet planına destek arttı. Ancak bu plan, hala büyük ölçüde popüler değil. Tek devlet çözümüne destek yüzde 19'da kalırken, iki devletli çözüm yüzde 62 oranında destek görüyor.

Gazzellilerin yarısından azı Filistin'in geleceği konusunda iyimser olduklarını belirtirken, büyük bir çoğunluk olan yüzde 77'si ise, Filistin'in yanlış düşüncelerle ilerlediğine inanıyor.

Ankete katılanların neredeyse tamamı ateşkes istediklerini ifade ederken, yüzde 85'i ise rehine-mahkûm takasını destekliyor.

Gazzellilerin büyük çoğunluğu, savaşın ardından hem başkanlık hem de yasama organında seçim yapılmasını desteklediklerini ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 46'sı, Filistin Yönetimi lideri Dr. Muhammed Mustafa'nın Gazze'ye verdiği destekten memnun olmadıklarını belirtti. Ayrıca yalnızca yüzde 6’lık kesim Hamas liderliğinde bir Filistin'i desteklediğini ifade etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün