YAD: “Birbirimizden sorumluyuz, olumsuzlukları el ele aşalım”

Toplumumuzda ihtiyacı olan kişilere saygın bir yaşam sürdürebilmeleri için imkanları iyileştirmek, kendilerini mutlu hissetmelerini sağlamak, onlara ulaşmak ve dokunmak, yardım etmeye özen göstermek için oluşturulan YAD Yönetim Kurulu üyesi Dan Veinstein´a birkaç soru ile çalışmalarını sorduk.

Sibel KONFİNO Toplum
28 Ağustos 2024 Çarşamba

En son söyleşimizden beri oldukça uzun zaman geçti. Türk Yahudi Toplumunun sosyal yardım kuruluşu YAD’ın çalışmaları nasıl gidiyor? Yardım faaliyetlerinizden ve karşılaştığınız zorluklardan biraz bahsedebilir misiniz?

Vurguladığınız gibi YAD veya aynı çatı altında olup daha çok bilinen bir bölümünün adı ile Matan Baseter, toplumumuzun ana sosyal yardım kuruluşlarından biri olmasına rağmen hala yeterince tanınmıyor.

Toplamda 450 birey ve 300 aileye aylık ihtiyaçlarını karşılayabilecek kolilerle, şok kartlarla, verilen kaşer et ve peynir markaları ile ayrıca geçinebilmeleri için nakit yardımı ile tüm sağlık sorunları için çözüm üretmeye çalışarak, psikolojik ve psikiyatrik sorunlarına uzman desteği sağlamaya çalışarak ayrıca 60’ı aşkın üniversite öğrencimize burs desteği sağlayarak hayatlarına dokunmaya gayret ediyoruz.

Tüm bunlara rağmen yeterince tanınmadığımızı görüyoruz. Bu nedenle Şalom gibi platformların bize yer ayırması bizim için çok değerli.

Son dönemde özellikle ne tip yardımlar gerekiyor? Ekonomik destek daha da çok gerekiyor mu?

Önemli bir konu bu. Son iki yılda, birçok ihtiyaçlımızın kirada oturduğu evlerde yaşamaya devam etmeleri problem oluşturdu. Bu konuda sınırlı imkanlarla kira yardımı yapmaya başladık. 138 aileye her ay yetmese de aylık kira yardımı yapmaya başlayarak hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırabildik.

Tüm bu yardımlar için kaynak yaratmak zor olmuyor mu?

Tabi ki zor oluyor. Hele son dönemde toplumumuzun desteğine her zamankinden daha da fazla ihtiyaç duyar olduk. Bu nedenledir ki her Roş Aşana öncesi yaptığımız kampanyalar bu yıl daha da önem kazandı.

Kampanyanız hakkında okurlarımıza biraz bilgi verebilir misiniz?

‘Herkese Yeni Bir Giysi’ projemizi her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştireceğiz. Bu proje ile 600 ihtiyaçlı bireyimizin bayram için yeni bir giysi sahibi olmasını amaçlıyoruz. Bu sene de tüm ihtiyaç sahibi dostlarımızı mutlu etmeyi candan diliyoruz. Bunun için kurumumuzu aramanız yeterli olacaktır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün