Hollanda, Nazilerin çaldığı eserleri Yahudi sahiplerine iade ediyor

Hollanda hükümeti, yıllar süren tartışma ve müzakerelerin ardından Nazi ölüm kamplarına sürgün edilmeden önce Yahudilerden çalınan binlerce sanat eserini iade etme kararı aldı.

Dünya
16 Eylül 2024 Pazartesi

Hollanda Kültür, Eğitim ve Bilim Bakanı Eppo Bruins geçen hafta sanat eserlerinin sahiplerine iade edilmesiyle ilgili bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Bruins yaptığı konuşmada, “İade politikası sadece adaletle ilgili değil, insanlıkla da ilgilidir. Adalet ve insanlık birbirinden ayrılamaz” dedi.

Hollanda’nın İsrail Büyükelçisi Modi Ephraim ve Yahudi mülklerinin iadesinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Elçisi Yossi Levy de konferansa davet edildi.

Levy, Hollanda hükümetinin Yahudi toplumu ile mükemmel iş birliği yaptığını ve eserlerin Yahudilere geri verilmesi girişimini takdirle karşıladığını belirtti.

Levy, "Geç olsun güç olmasın. Bu önemli toplantı, henüz bu cesur adımı atmamış diğer Avrupa ülkeleri için bir örnek olmalıdır" dedi.

Yaklaşık 3 bin sanat eserinin bazıları İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana depolardan çıkarılmamışken, geri kalanlar ise müzelerde sergileniyordu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün