Vikipedi´nin 2024 versiyonu Siyonizm´i "sömürgecilik" olarak tanımlıyor

Sosyal medyada, Vikipedi´nin Siyonizm sayfasıyla ilgili tartışmalar başladı. Tartışmanın merkezinde, Siyonizm´i tanımlamak için kullanılan dilde yapılan önemli değişiklikler yer alıyor.

Dünya
17 Eylül 2024 Salı

Sosyal medya kullanıcıları Vikipedi’nin 2023 ve 2024 versiyonlarını karşılaştıran paylaşımlar yaptı. Kullanıcılar, "Tarih yeniden yazılıyor" iddiasında bulundu.

Vikipedi’nin 2023 versiyonu Siyonizm’i 19. yüzyılda doğan ve Yahudi halkının kendi kaderini tayin etme hakkını amaçlayan milliyetçi bir hareket olarak tanımlıyordu.

Buna karşılık, 2024 versiyonu Siyonizm’i, Avrupa dışındaki bir toprağın sömürgeleştirilmesi olarak tanımlıyor. Ayrıca, Filistinli Araplarla ortaya çıkan çatışmalara daha fazla odaklanıyor.

Sayfada, “Siyonistler, mümkün olduğunca fazla toprak, mümkün olduğunca çok Yahudi ve mümkün olduğunca az Filistinli Arap ile Filistin'de bir Yahudi devleti kurmak istiyorlardı” yazıyor.

Vikipedi, platformunda editörlerinin dengeli bir yaklaşımla çeşitli yönergelere göre değişiklik yapmalarına izin veriyor. Ancak Siyonizm tanımının ani bir şekilde değiştirilmesine neyin yol açtığı belirsiz.

Yahudi ve İsrail meseleleri değerlendiren yorumcu Blake Flayton, yapılan değişiklikleri "berbat" olarak nitelendirdi ve Siyonizm tanımının uzman biri tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

İsrailli yazar Hen Mazzig ise X platformunda yaptığı paylaşımda, "Vikipedi’nin Siyonizm tanımı sadece yanlış değil, doğrudan antisemit. Bu tanım, Aşkenaz Yahudilerin kökeninin tartışmalı ve gizemli olduğunu iddia ediyor ve Aşkenaz Yahudilerin din değiştirdiği ve İsrail’den sürülen Yahudilerin soyundan gelmediği Khazar teorisini (Aşkenaz Yahudilerinin kökenlerinin Hazar İmparatorluğu'na dayandığını öne süren bir teori) ortaya atıyor” ifadelerini kullandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün