Yaz rehavetinden çıkmaya hazır mısınız?

28 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek, Türkiye´nin en seçkin, ilgi gören festivallerinden Akbank Caz Festivali, birbirinden özel konukları ve renkli performanslarıyla müzikseverlerin belleğinde unutulmaz anılar bırakacak. Kurt Elling´ten Rodrigo Amarante´ye, Brad Mehldau Trio´dan Tomas Fujiwara 7 Poets Trio´ya, seyirci caza doyacak.

TUNA SAYLAĞ Sanat
18 Eylül 2024 Çarşamba

34. AKBANK CAZ FESTİVALİ BAŞLIYOR!

Her yıl caz dünyasının tanınmış isimlerini müzikseverlerle buluşturan Akbank Caz Festivali, bu yıl da birbirinden özel konserleriyle dikkat çekiyor. Farklı müzik türlerini bir araya getiren etkinlik, otuzun üzerinde sanatçıyı ağırlıyor. Pozitif işbirliğiyle gerçekleştirilen programı, Festival Direktörü Gözde Sivişoğlu açıkladı.

Dinletilere İstanbul’un farklı mekânları ev sahipliği yapacak. Bunların arasından Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Zorlu PSM, Müze Gazhane, Alan Kadıköy, Babylon, Akbank Sanat, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi ve Arter’i sayabiliriz.

CAZ… JAZZ… CAZ…

Festival 28 Eylül’de, Müze Gazhane’de, Kenan Doğulu’nun caz versiyonlarıyla start verecek. Klasik şarkılarını da seslendirecek olan sanatçıya Ozan Musluoğlu, Ercüment Orkut, Bulut Gülen, Şenova Ülker, Mehmet İkiz, Ferit Odman ve Batu Şallıel eşlik edecek. Konser ücretsiz!

Cazseverlerin şimdiden biletlerine en çok ilgi gösterdiği konserlere gelecek olursak…

Mozaik, piyano perküsyon grubu ve kendi adını taşıyan trio’suyla yayımladığı albümlerin yanı sıra sinema filmleri için de müzikler besteleyen Ayşe Tütüncü, 34. Akbank Caz Festivali’ne ‘Şarkı Projesi’ ile konuk oluyor. Konserde, çoğunluğu çok az icra edilmiş parçaları seslendirecek olan sanatçıya nefesliler ve geri vokalde Ezgi Daloğlu, kontrbasta Baran Say ve davulda Nihal Saruhanlı eşlik edecek. Konser, 29 Eylül’de Yel değirmeni Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

Daniel Hersog Quartet, 1 Ekim’de Akbank Sanat’ta yer alacak. Kanadalı caz trompetçisi, besteci ve orkestra şefi Daniel Hersog’a üç arkadaşı eşlik edecek. 2020’de Jazz Times Magazine’in tarafından en iyi besteci seçilen sanatçının 2023’te yayımladığı ikinci albümü ‘Open Spaces - Folk Songs Reimagined’i ise müzik otoriteleri tarafından çok beğenildi.

25 yaşındaki Isaiah Collier, kelimenin tam anlamıyla bir virtüöz. 11 yaşında saksafon çalmaya başlayan müzisyen, sezgisel becerileriyle dikkatleri çekti. Bestelerinde gündelik hayatın derinlerinde kalan kimi ilkeler üzerine düşündürmek için müziği kullanan sanatçı, grubu The Chosen Few ile 2 Ekim akşamı Babylon sahnesinde olacak.

Davulcu Tomas Fujiwara, 7 Poets Trio’yu 2018’de kurdu. Grubun diğer iki ismi olan Patricia Brennan (vibrafon) ve Tomeka Reid (çello) ile yaptıkları müzik  oda cazı, modern klasik kompozisyon ve doğaçlamanın bir karışımı. Konser, 3 Ekim’de Akbank Sanat’ta.

Kurt Elling

Turneler ve stüdyolarda geçen 25 yıllık kariyerinde tam 16 kez Grammy Ödülü’ne aday gösterilen ve iki ödülün sahibi olan Kurt Elling, birçok yayın tarafından en özgün caz vokalistlerinden biri olarak anılıyor.  Bariton sesi ve modern klasikleriyle Elling, 7 Ekim’de Cemal Reşit Rey’de. Kendisine Tommy Smith (saksafon), Pete Johnstone  (piyano), Calum Gourlay (bas) ve Alyn Cosker (davul) eşlik edecek.

Japon trompetçi Takuya Kuroda; caz, soul, funk, post-bop, fusion ve hip-hop unsurlarını, yenilikçi bir yaklaşımla tek potada eritiyor. Festival kapsamında 10 Ekim’de Babylon’da sahne alacak Kuroda’ya Corey King, Lawrence Fields, Rashaan Carter ve Adam Jackson’dan oluşan orkestrası eşlik edecek.

2005’te ‘Montreux Jazz Piano’ yarışmasını kazanan Kübalı piyanist Harold López-Nussa’yı arkadaşları eşliğinde 10 Ekim akşamı Zorlu PSM’de dinleyeceğiz. Dans etmeyi ve insanların dans etmesini izleyip çok sevdiğini söyleyen sanatçı Latin caza tam anlamıyla modern bir yorum getiriyor.

Tatiana Eva-Marie

Brooklyn’de yaşayan ‘Gypsy-jazz’in çalıbülbülü’ Tatiana Eva-Marie, farklı dönemlerde, değişik coğrafyalarda üretilmiş müziklerden ilham alıyor. Fransız ve Roman gelenekleri ile 1920’ler Paris’inin sanat dünyası onun adeta esin dünyası. Daha çok kurucusu olduğu Avalon Jazz Band ile tanınan şarkıcı-oyuncu, yayımlanan yeni albümü Djangology’nin ardından, 8 Ekim’de Ses Tiyatrosu’nda.

Brezilya müziğinin ikonları arasında yer alan Gal Costa ve Gilberto Gil ile de çalışmış olan multi-enstrümantalist Rodrigo Amarante, seyirciyle 11 Ekim akşamı Babylon’da buluşuyor. Arjantinli piyanist-şarkıcıyı asıl üne kavuşturan, Netflix’in meşhur dizisi Narcos için bestelediği tema müziği ‘Tuyo’ bestesi oldu.

Brad Mehldau

Çağdaş caz piyanosunun en lirik ve içten seslerinden Brad Mehldau, ‘Geride kalan 20 yılın en etkili caz piyanisti’ sözleriyle tanımlıyor. Basta Felix Moseholm ve davulda Jorge Rossi’nin yer aldığı trio’suyla festivale konuk olacak Mehldau, 12 Ekim akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.

***

Festivalde izleyiciyi bekleyen başka hangi isimler var?

19. Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nın kazananları Güneş Cengiz ve Adar Geçimli, arp sanatçısı Meriç Dönük, İstanbul West Side Collective, cazın ustalarından Barış Arslan, Betty Carter’ın dünyasına dair keşif yapacak İpek Göztepe, müziğin iyileştirici gücünden yararlanan Asena Akan, güçlü vokalleriyle Selût & Tuğçe Şenoğul ve Kore cazını sahneye taşıyan Sori Quartet yer alıyor.

Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quintet ve İngiliz davulcu, besteci Tom Skinner, festivalin kayda değer müzisyenlerinden. Ayrıca, Mehmet Uluğ Gecesi’nde Burhan Öçal ve Jamaaladeen Tacuma’nın Trakya Funk projesi, Gazapizm ve King Noli ile Bilge Günaydın Quintet etkinliğe renk katacaklar.

Bütün bu konserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkinler için atölyeler ve özel etkinlikler de düzenlenecek.

Bir ustayı tekrar keşfetmek

Festivalin bir diğer heyecan verici olayı da, 60 ve 70’lerin saksafon ustası İsmet Sıral’ı anma etkinliği olacak. ‘Çağının Ötesinde Müzisyen İsmet Sıral’ belgeseli ve belgesel sonrası Ayşe Tütüncü ve Meriç Demirkol’un dinletisi, festivale anlam katan performanslarından biri olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün