Amerikan üniversitelerinde, İsrail ve Gazze için yeni strateji

Geçtiğimiz eğitim yılında özellikle ABD´de üniversitelerin Hamas´ın 7 Ekim saldırıları ve Gazze´deki savaş hakkında yaptıkları açıklamalar; yoğun tepkilere, bağışçı isyanlarına ve önemli rektörlerin istifasına yol açtı. Eğitim kurumları bu yıl için farklı bir strateji izlemeye karar verdi.

Zafir REYTAN Dünya
18 Eylül 2024 Çarşamba

Birçok Amerikan üniversitesi, geçen yıl kampüslerde büyük sorun yaratan İsrail-Hamas savaşı hakkında artık hiçbir şey söylememe kararı aldı.

Williams College Başkanı ve Yahudi Çalışmaları Uzmanı Maud Mandel, geçen hafta okul topluluğuna hitaben yazdığı mektupta, "Açıklama yayınlama uygulaması, toplumumuzun bazı üyelerini desteklerken, diğerlerini, kasıtlı veya başka bir şekilde, görmezden geliyor" sözleri ile tarafsız kalma kararını açıklayarak, bu kararını  üniversite politikasına dahil etti.

Mandel, olayların dışında kalmayı seçen tek kişi değildi. Bu hafta Pennsylvania Üniversitesi, Barnard Koleji ve Alabama Üniversitesi kampüsleri, üniversitelerinin nüfusunu doğrudan etkilemeyen dünya olaylarında hoşgörülü bir "kurumsal tarafsızlık" politikası uygulayacaklarını duyuran okullardan bazıları oldu. Yale Üniversitesi de benzer bir politikayı benimseyip benimsememeyi araştıracağını, yedi profesörden oluşan bir komite toplayacağını duyurdu.

Kampüs ifade özgürlüğü örgütü FIRE'a göre, bu okullar siyasi tarafsızlık politikasını kanunlaştırmış, bu tür politikaların benimsenmesini destekleyen yaklaşık 25 okula katılıyor. 7 Ekim'in ardından üniversitelerden sert ifadeler içeren açıklamalar yapılmasını isteyen birçok Yahudi lider, bu konuda bölünmüş durumda.

Hillel International CEO'su Adam Lehman, Jewish Telegram Agency'e yaptığı açıklamada, kurumsal tarafsızlığı "kampüslerin eğitim, öğrenme ve araştırma gibi temel misyonlarına geri dönmesinde iyi bir adım" olarak nitelendirdi. Lehman, “Ancak bu politika Yahudi öğrencilere yönelik taciz, sindirme ve ayrımcılık sorunlarını çözen bir çare değil" dedi.

Bu yıl tarafsızlık politikası benimseyen okullar listesinde; Harvard, Columbia, Stanford ve Güney Kaliforniya Üniversitesi gibi seçkin üniversiteler bulunuyor. Bu okulların hepsi, 7 Ekim'deki olayların ardından kampüs tepkileri nedeniyle önemli huzursuzluklarla karşı karşıya kaldı. Listede Syracuse ve Teksas Üniversitesi gibi bazı büyük devlet üniversiteleri de bulunuyor. Kuzey Karolina Üniversitesi Temmuz 2023'te buna benzer bir politika benimsedi.

Harvard Üniversitesi'nin, Amerikan Yahudi meseleleri konusunda önde gelen yorumculardan biri olan hukuk profesörü Noah Feldman'ın eş başkanlığını yaptığı bir çalışma grubu tarafından yayınlanan bildirisinde, "Öncelikle, üniversite kurumsal uzmanlık alanı dışındaki konularda resmi olarak konuştuğunda kurumun bütünlüğü ve güvenilirliği tehlikeye girer" ifadeleri yer aldı.

Bildiride, "İkincisi, üniversite ve yöneticileri üniversitenin temel işlevi dışındaki konularda resmi açıklamalar yapmaya alışırlarsa, kaçınılmaz olarak günümüzün hemen her akla gelebilecek meselesinde çok sayıda, rekabet eden taraftan yoğun bir baskı altında kalacaklardır" ifadesi yer aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün