İran´dan İsrail liderlerine suikast girişimi

İsrailli yetkililer, geçen ay bir Yahudi İsrailli sivilin İran tarafından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´ya, Savunma Bakanı Yoav Gallant´a ve İsrail İç Güvenlik Ajansı (Şin Bet) Başkanı Ronen Bar´a suikast düzenlemek için işe alındığını açıkladı.

Dünya
19 Eylül 2024 Perşembe

Adı açıklanan şüphelinin İsrail’in Aşkelon şehrinde yaşayan 73 yaşındaki Moti Maman olduğu belirtildi. Şin Bet ve polis soruşturmasına göre, Maman, uzun süreler boyunca Türkiye'de yaşamış bir iş insanıydı ve burada Türk ve İranlı vatandaşlarla iş ve sosyal ilişkiler kurmuştu.

Şin Bet ve İsrail polisi, ortak bir açıklamada, şüphelinin iki kez İran'a gizlice sokulduğunu ve Tahran Yönetimi adına görevler yapmak üzere ödeme aldığını belirtti.

Soruşturmaya göre, Maman herhangi bir görevi yerine getirmeden önce 1 milyon dolar avans talep etti. Maman'a, İran istihbarat ajanlarından biri tarafından toplantılara katılması karşılığında 5 bin euro verildi.

Maman, Kanal 12 haberlerine göre, soruşturmacılara, "Beni tutuklamanız iyi oldu, olayların nereye varabileceğini bilmiyorum" dedi.

Soruşturmanın detaylarına hâkim bir kaynak yaptığı açıklamada, Maman’ın sorgu boyunca suçlamaları inkâr etmediğini belirtti. Maman'ın avukatı ise müvekkilinin soruşturmada yetkililerle tam iş birliği içinde olduğunu belirtti.

Şin Bet, İranlı yetkililerin suikast planını Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine misilleme olarak düşündüğünü belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün