Yepyeni bir mevsime giriş yaptığımız bu günlerde, menü ve mutfaklarımıza farklı sebze ve meyveler katmayı düşünebiliriz.
Ceysi Kazado
Eylül Ayı Sebzeleri: Mantar, pazı, börülce, barbunya, patlıcan, kabak, kapya biber, taze fasulye.
Eylül Ayı Meyveleri: Üzüm, armut, kızılcık, kavun, böğürtlen, mürdüm eriği, incir, elma, hünnap, frenk üzümü.
MANTAR
Mantarın faydaları: Mantar, yüksek su içeriği ve protein değeri ile kilo vermeye yardımcı bir besindir. Mantarın yaklaşık yüzde 90’ı sudur; yüksek su ve lif içerdiği için de kalorisi oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra, mantar çeşitlerine göre değişse de, 100 gramında 3-6 gram arası protein bulunur. B grubu vitaminleri, potasyum, bakır, magnezyum gibi mineralleri içerir. Vücut dokularını korur, onarır ve bağışıklık fonksiyonunu teşvik eder.
Mantar Salatası
Malzemeler:
Tarifi: Mantarların kabuklarını soyup yıkadıktan sonra, suyun içine limonu sıkalım ve 10 dakika haşlayıp, suyunun süzülmesi için kenarda bekletelim. Mantarları doğrarken, kesme tahtasına kağıt havlu sererseniz suyunu alıyor. Bu arada biz diğer malzemeleri küçük küçük doğrayıp, karıştırma kabına alalım. Suyu süzülen mantarları uzunlamasına doğrayıp, içine ekleyelim. Son olarak zeytinyağı, limonu ve tuzu döküp, karıştıralım. Servis tabağına alıp, afiyetle yiyebilirsiniz.
İNCİR
İncirin Faydaları: İncir bağışıklık sistemini zararlı hücrelere karşı korur. İçeriğindeki K vitamini ile kemikleri güçlendirerek kırılganlıklarını azaltır. Ayrıca sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. İnciri kuru ya da taze olarak tüketebilirsiniz. Sütle birlikte kaynatıp suyunu içebilir, yine sabahları yoğurt ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Tarçınlı İncir Uyutması
Malzemeler:
Üzeri için:
Tarifi: Kuru incirleri sıcak suyun içinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletin. Kuru incirleri suyun içinden çıkarın ve sap kısımlarını dahil etmeden minik küpler halinde doğrayın. Sütü orta boy bir tencerenin içine alın. Kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Ama kaynatmamaya özen gösterin. Bir kabın içine doğranmış incirleri, ısıtılmış sütü ve tarçını ilave edin ve karıştırın. Kabın ağzını kapatarak oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika bekletin. İncirlerin şiştiğini gözlemleyeceksiniz. İncirler şiştiğinde el blenderı ile tüm malzemeleri ezerek karıştırın. Ağzını yeniden kapatarak oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika kadar bekletin. Ardından dolapta 2 saat kadar dinlendirin. Çıkarıp üzerini süsleyerek afiyetle tüketin.