Roş Aşana Yeni Yıl ve STEAM

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
24 Eylül 2024 Salı

Her yeni dönem, yeni başlangıçları da içinde barındırır. Tekrar buluştuğumuz bu yeni eğitim döneminde STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics) aktiviteleriyle çocuklarımızın, küçük kas çalışmaları yaparak motor becerilerini geliştirmeyi hedeflediğimiz etkinliklerimize devam edeceğiz.

Kısa bir süre içinde Roş Aşana, yeni yıl bayramımızı kutlayacağız. 5785 yılına girdiğimiz bu günde yeni yılımızın tatlı geçmesi için elmaları şekere batırır veya elma reçeli hazırlarız. Elma benim en sevdiğim meyvelerden biridir ve tadının dışında içinde merak uyandıran bir sürpriz vardır.

Elmanın içinde ne gizli olduğunu daha önce hiç düşündünüz mü?

Bu eğlenceli keşif için önce elmayı dik bir şekilde tutup ortadan ikiye bölün ve çocuğunuzun elmayı incelemesi için müsaade edin. Sonrasında farklı bir elma alın ve bu sefer yanlamasına kesin. Ortasında hangi şekli buldunuz?

Evet, yıldız! Hayatta bulunan her şeyin bir görünen bir de görünmeyen yüzü vardır. Elma nedir desem bir meyve, tadı tatlı veya ekşi, rengi sarı veya kırmızı gibi tanımlar yaparak anlatabiliriz. Ancak hiç aklınıza içinde yıldız şekli gizlenen bir meyve demek gelir mi?

Küçük oğlum Adam ile yaptığımız bu araştırmada elimizdeki elmanın altı köşesi olduğunu gördük. Elmanın içinde bir şekil olduğunu öğrendiğimize göre şimdi sizin evdeki elmanın içindeki yıldızı ve kaç köşesi olduğunu bulalım!

Gerekli malzemeler:

İki elma, çizgisiz beyaz kağıt, gıda boyası, akrilik boya veya sulu boya, yıldız şeklinde kurabiye kalıbı -opsiyonel

Yapılışı:

Yanlamasına kesilen elmanın içindeki yıldızı gıda boyasına batıralım. Çizgisiz beyaz kağıda baskı yapalım. Gıda boyası kullandığınız için elmayı yemeniz mümkün.

Eğer evinizde yıldız şeklinde kurabiye kalıbınız varsa, yıldız olan alandan bir yıldız şekli çıkaralım. Bu yıldızı renkli boyalarla boyayıp kağıda baskı yapabilirsiniz.

Şimdi bu aktiviteyi ‘Teknoloji ve Sanat’ disiplinlerini kullanarak farklılaştıralım.

Elmanın içinde bulunan şeklin yıldız olduğunu artık biliyoruz. Yıldız bize neyi hatırlatır? Çocuğunuzun bu soruya vereceği yanıtına göre bir sonraki aktivitemizi yönlendirebiliriz. Yıldız bir şekil olduğuna göre, çocuğunuz diğer şekilleri sayabilir veya yıldız geceyi çağrıştıracağı için ay, güneş, karanlık ve gezegenler gibi cevaplar verebilir. İşte bu tam olarak çocuğun sorgulamaya teşvik edildiği andır. Aynı zamanda çözümler aramaya yol açan ve bir sorunun birden fazla doğru cevabı olabileceğini öğretir. Her verilen cevap doğru olacağı için özgüven artar.

GECE LAMBASI

Gerekli malzemeler:

Renkli kağıtlar, 12 adet kibrit, makas, gazlı kalem, koli bandı, led ışıklı mum -opsiyonel, kırtasiyeden alınmış elektrik düzeneği -opsiyonel

Yapılışı:

Kibrit çubuklarının kahverengi başlıkları dikkatli bir şekilde makasla kesilir. Çocuğunuzun verdiği cevaba göre, renkli kağıtlardan ay ve yıldızlar makasla kesilir. Eğer mümkünse daha önce yapmış olduğunuz deneydeki yıldız baskıları kesilir. Şekillerin üzerine Şana Tova, Roş Aşana, 5785 yazılabilir. Koli bandı uzun bir şerit halinde 30 cm. uzunluğunda açılır. Üzerine hazırlanmış olan kibrit çubukları kare şeklinde dizilir. Bu karelerin içine şekiller yapıştırılır. Üzerine tekrar koli bandı yapıştırılır. Led mum veya kırtasiyeden alınan elektrik düzeneği ve mini ampul yerleştirilir. Elinizde mini bir gece lambası var.

Çocuğunuzla yaptığınız STEAM etkinliklerinden elde ettiğiniz kalıcı ürünle güzel bir anıya sahipsiniz! Şimdiden Şana Tova!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün