Ameliyatsız, günübirlik hemoroid tedavisi

Sağlık
24 Eylül 2024 Salı

Op.Dr.Ersin Acet*

Hemoroid, makatın çevresinde mevcut olan damarların şişmesiyle oluşur. Bazen bu damarların duvarları gerilerek aşırı genişler, damarlar daha da şişerek tahriş olur. Bu tahriş ve şişme sonucunda makatın dışına çıkar. Yaş ilerledikçe görülme oranı artmaktadır. Ağrı, basınç, şişme, kabızlık hissi, yanma hissi, basur memeleri belirtileri arasında yer alır.

Ameliyatsız yaptığımız bu işlemde Anaskop adı verilen, anüsün ve rektumun görüntülenmesini sağlayan bir cihaz kullanılır. Anaskop, ortalama iki santim çapında, on santim uzunluğunda, ışıklı, tüp şeklinde bir cihazdır. İşlem esnasında, hemoroidal bölge, anaskop yardımı ile tespit edilir. Hemoroid yüzeyleri  vakumlanır ve lastik bant, hemoroidi boğacak şekilde yerleştirilir. Bu işlem, hemoroid dokusuna yerleştirilen bant yardımı ile hemoroide giden kan akışı durdurulur, sarkmış hemoroid yapısı, yukarı doğru asılır. Ortalama beş - on gün içerisinde, bant yardımı ile kurutulan hemoroid düşer.

Genel anestezi olmadan poliklinik koşullarında yapılan ağrısız, kanamasız, başarı oranı yüksek bir işlemdir. Günlük hayata aynı gün dönme olanağı sağlar.

Birinci, ikinci ve üçüncü evre iç hemoroidlerde kullanılır.

*Genel Cerrahi Uzmanı, Balat Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün