Katarakt hakkında merak edilenler

Sağlık
24 Eylül 2024 Salı

*Op. Dr. Ercan Paşaoğlu

Katarakt çok ilerlerse ne olur?

Katarakt çok ilerlerse, fako yani ultrasonik güçle küçük kesilerle yaptığımız ameliyat zorlaşır, bazen pekke dediğimiz geniş kesili dikişli ameliyat zorunlu hale gelir.

İlerlemiş kataraktlarda son teknoloji ile hassas olarak yapılan göz içi mercek hesabı yapılamayabilir. Onun yerine ultrasonik yöntemlerle mercek hesaplaması yapılır. Bu durumda uzak-orta-yakını gösteren premium merceklerin konulması zorlaşır.

İlerlemiş kataraktlarda gözün sinir tabakası göz muayenesiyle görülemeyeceğinden ultrason cihazıyla retinanın durumuna bakmak gerekir.

Katarakt oluşumu var ve görme şikayeti ortaya çıktıysa, göz hekiminiz ameliyat önerdiyse katarakt ameliyatını çok geciktirmemek, yukarda saydığımız durumlar dışında ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyon riskini de azaltacaktır.

Katarakt ameliyatıyla birlikte gözün bulanıklaşmış lensi temizlenerek yerine yapay bir lens takılmaktadır.

Katarakt ameliyatında kullanılan lensler kaç çeşittir?

Bu yapay lensler temelde tek odaklı ve çok odaklı olarak iki çeşittir.

Tek odaklı lensler kullanılırsa yakın gözlüğü gerekir. Çok odaklı lensler tercih edilirse kişi hem uzağı hem yakını gözlüksüz görebilmektedir.

Çok odaklı lens tercih edilecekse, görmeyi azaltabilecek katarakt dışı başka bir göz hastalığı olmamalıdır. (Sarı nokta hastalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, ileri dönem göz tansiyonu vb.)

Çok odaklı akıllı lenslerin özelliği nedir?

Çok odaklı ‘akıllı lensler’ uzak-orta-yakın mesafeyi gözlüksüz net gösterirler ve katarakt ameliyatıyla göze implante edilirler.

Her hasta akıllı lens ameliyatına uygun mudur?

Her hasta ‘akıllı lens’ ameliyatına uygun değildir. Ameliyata uygunluk kararı yapılacak göz muayenesi ve tetkikler sonucunda belirlenir. ‘Akıllı lens’ ameliyatı damla anestezisi ile yapılabilir ve iyileşme süresi kısadır.

*Göz Hastalıkları Uzmanı, Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün