Friends´in Ross´undan Anne Frank ziyareti

David Schwimmer 7 Ekim saldırısından beri sosyal medya hesaplarından yaptığı çeşitli paylaşımlarla Hollywood´daki iptal edilme kültürü pahasına antisemitizmle mücadele etmeye devam ediyor.

Selin KANDİYOTİ Kültür
25 Eylül 2024 Çarşamba

Friends dizisinde Ross Geller karakterine hayat veren tanınmış oyuncu David Schwimmer, 30 Ağustos’ta, Amsterdam’da bulunan Anne Frank’in Evi Müzesini ziyaret etti. Anne Frank dahil sekiz kişinin Nazilerden saklandığı evde uzunca bir zaman geçiren Schwimmer, II. Dünya Savaşı süresince Yahudilerin zulmedildiği senelerde Anne Frank’ın hayatını ve işlerini daha derinden inceleme fırsatı buldu. Müzenin anı defterine Anne Frank’ın 11 Nisan 1944’te günlüğüne düştüğü “Bir gün bu korkunç savaş sona erecek. Yeniden yalnızca Yahudi değil insan olacağımız günler gelecek” cümlesini yazan Schwimmer, altına da şu yorumunu ekledi: “Bu tecrübe, daha anlamlı ve daha doğru bir zamanlamada olamazdı. Teşekkür ederim.”

7 Ekim’den bu yana ünlü oyuncudan destek mesajları

Ünlü oyuncu geçen sene 7 Ekim saldırılarının üzerinden çok geçmeden sosyal medya hesabından Hamas’ı kınayan uzunca bir paylaşım yapmıştı. Sürpriz Hamas saldırısını Holokost’tan beri en büyük toplu katliam olarak nitelendiren Schwimmer, 8 milyon takipçisi olan Instagram hesabında şöyle yazmıştı: “Cumartesi Holokost’tan bu yana bir günde gerçekleştirilen en büyük çaplı toplu cinayet oldu. Bu katliamı -bırakın kutlayanların- bir mantık çerçevesine oturtmaya veya haklı çıkarmaya çalışanların savunulabilecek tarafları yoktur ve antisemittirler. Birçok İsrailli sivilin -çocuklar, yaşlılar ve bebekler dahil- işkenceye, kaçırılmaya ve öldürülmeye maruz kalması bir vahşettir.”

2024’ün başında Hamas’ın İsrailli rehinelere uyguladıkları cinsel saldırılar kamuoyunda konuşulmaya başlandığında, David Schwimmer bu konunun gündemde kalması ve aydınlanması için gayret göstermişti. Cinsel şiddet karşıtı birçok kuruluşun bu gerçekler karşısında sessiz kaldığından yakınan oyuncu onlara yönelik şöyle yazmıştı: “Cinsel şiddete maruz kalan tüm kurbanlar için canla başla savaşırlar, tabi Yahudi değillerse. İfadeler ve video görüntüleri olmasına rağmen 7 Ekim’de birçok kadının, çocuğun ve erkeğin cinsel saldırıya maruz kaldığında neden inanmayı reddediyorlar? Öfkeleri nerede?” Schwimmer raporların gözler önüne sürülmesinin üzerinden zaman geçmesine rağmen bir türlü gelemeyen destek için, “Savunuculukları bazı şartlarda geçerli değil demek ki” diyerek Yahudilere yapılan ayrımcılığı dile getirmişti.

Nisan 2024’te David Schwimmer, bu defa ABD coğrafyasına yayılan üniversite kampüs protestolarına değinmişti. Filistin yanlısı protestoların antisemitizme dönüştüğünün uyarılarını veren aktör Instagram gönderisinde, Yahudi öğrenciler için mevcut ortamı, yaygın zorbalık, yıldırma, ayrımcılık, nefret söylemi, tehditler ve şiddet eylemleri ile dolu olarak tanımladı. Yahudi öğrencilerin haklarına, onurlarına ve güvenliklerine yönelik tarihin en kötü saldırılarını yaşadıklarını belirtti. Schwimmer yazısına 'Bu başka bir azınlık grubu olsaydı, protestolara tepkiler skandal boyutlarda olur ve hemen bir karşı eylem planı uygulanırdı. Lütfen Yahudi komşularınıza, arkadaşlarınıza ve meslektaşlarınıza destek gösterin,' ifadelerini ekledi. Schwimmer’ın mesajında kritik bir uyarı da vardı: 'Sessizlik suç ortaklığıdır.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün