Amazon, Hamas vahşeti hakkındaki iki kitabın satışını neden engelledi?

Geçtiğimiz yaz, şirket kurallarının ihlali gerekçesiyle, çevrimiçi satış platformu Amazon, Hamas´ın vahşetleri hakkındaki iki kitabın satışını engelledi; ancak şirket sözcüsü, bu kararın anti-İsrail yanlısı olmadığını savundu.

Roksi LEVENT Dünya
25 Eylül 2024 Çarşamba
7 Ekim tanıklıklarını içeren ve geçici olarak Amazon tarafından yasaklanan bir kitap, daha sonra kendi kategorisinde birinci sıraya yükseldi. 23 yaşındaki yazar Alon Penzel, ‘Testimonies Without Boundaries -Sınır Tanımayan Tanıklıklar’ isimli kitabını, İsrail’de 1200 kişinin öldürüldüğü ve 251 kişinin kaçırıldığı Hamas katliamlarının ardından yazdı.  Yazar Penzel The Times of Israel’e yaptığı açıklamada haziran ayında yayınlanmasından kısa bir süre sonra, kitabının Amazon tarafından iki haftalık bir süre boyunca yasaklandığını aktardı.

Penzel açıklamasında, “Tam olarak bunu neden yaptıklarını yüzde 100 kesin olarak söyleyemem. Aslında kitabın satışını neden yasakladıklarına dair bir açıklama yapmadılar, sadece şirket kurallarının ihlali nedeniyle bu yasağın getirildiğini belirttiler” dedi.

Penzel, yasağın konulmasından iki hafta sonra, Amazon’dan kendisine bir e-posta geldiğini ve e-postada kitabının kara listeden çıkarıldığının yazdığını, söyledi.

‘Sınır Tanımayan Tanıklıklar’ kitabı, Hamas vahşetlerine tanık olan 60 kurbanın ve görgü tanığının başlarından geçenlerin kendi sözleriyle anlatımlarını içeriyor. Penzel’e göre, bazı tanıklıklar ‘özel’ nitelikte.

Bu yaz, Penzel’in kitabı, İngiltere’de ‘kadına karşı şiddet’ ve ABD’de ‘İsrail-Filistin Çatışması’ gibi çeşitli Amazon listelerinde birinci sıraya yükseldi. Kitap, birkaç dilde yayınlanmak üzere hazırlanıyor ve İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından dünya çapında dağıtılacak. Penzel’in kitabı, bu yaz Amazon tarafından geçici olarak yasaklanan 7 Ekim katliamı ile ilgili iki kitaptan ilkiydi.

Gazeteci Mark Patinkin’in kitabı

İkinci kitap olan gazeteci Mark Patinkin’in kitabı, ‘Savaş Halindeki Kutsal Topraklar: İsrail, Batı Şeria ve Gazze’de Bir Yolculuk- The Holy Land at War: A Journey Through Israel, the West Bank, and Gaza,’ benzer şekilde Amazon tarafından ağustos ayı içinde yasaklandı ve yine aynı ay içinde yasak geri çekildi.

The Times of Israel’e açıklama yapan Patinkin, “Hem Penzel hem de ben, altı kez itirazda bulunduk ve her seferinde reddedildik” dedi.

Rhode Island’daki Providence Journal’da uzun süredir köşe yazarlığı yapan Patinkin, hem kendi kitabı hem de Penzel’in kitabının başına gelenlerin benzerliğine dikkat çekerek, bu benzerliği ‘çarpıcı’ olarak nitelendirdi. Patinkin’in kitabının yasağının kaldırılmasından bugüne, kitap ABD’de Amazon’un ‘Tarihi Orta Doğu Biyografileri’ ve ‘Yahudi Tarihi Kitapları’ listelerinde en çok satanlar arasına girdi.

Amazon, 7 Ekim’den beri, şirket çalışanlarının İsrail karşıtı nefret söylemlerine göz yumduğu iddiaları nedeniyle dikkatleri üzerine çekmekteydi. Ayrıca, İsrail’e yapılan teslimatlar tahrip edildi ve yüzlerce Amazon çalışanı şirket toplantılarında İsrail’i protesto etti.

Bazı tahminler, Amazon’un basılı kitaplar için pazar payını yüzde 60, e-kitaplar için ise yüzde 90 olarak gösteriyor. Şirket, ‘yasadışı olarak tekel gücünü sürdürmek’ suçlamasıyla Federal Ticaret Komisyonu ve 17 eyalet başsavcısı tarafından dava edildi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün