ABD ve Fransa´dan İsrail-Hizbullah savaşı için ateşkes çağrısı

ABD, Fransa ve bazı müttefikleri, İsrail ile Hizbullah arasında derhal 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulunurken, aynı zamanda Gazze´de de bir ateşkesi desteklediklerini belirttiler.

Dünya
26 Eylül 2024 Perşembe

Ateşkes açıklaması, çarşamba günü Beyaz Saray tarafından yapılan ve acil durum kapsamında toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiride yer aldı.

Bildiride, Hizbullah’ın 7 Ekim’de güney İsrail’deki Hamas katliamlarının ardından kuzeydeki İsrail topluluklarına ve askeri üslerine saldırı başlattığı tarihe atıfta bulunuldu.

Bildiride, "Beyrut ve İsrail arasındaki durum, 8 Ekim 2023'ten beri kabul edilemez bir hale geldi ve bölgedeki çatışmanın genişlemesi riski taşıyor" ifadeleri yer aldı.

İsrail'in BM temsilcisi, bu çağrıyı memnuniyetle karşıladığını ve İsrail'in diplomatik bir çözümü tercih ettiğini açıkladı. Ancak, anlaşmanın İsrailli rehinelerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine olanak tanıyacak şartları karşılamaması durumunda, İsrail'in güç kullanmaktan çekinmeyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Bir ABD yetkilisi, ateşkes konusunda İsrail ve Hizbullah ile koordinasyon halinde olan Lübnan'dan kısa bir süre içinde karar gelebileceğini belirtti.

İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki çatışmalar, geçen hafta boyunca hızla tırmanarak topyekûn bir savaşın eşiğine geldi. Bu durum, çatışmanın tüm Ortadoğu'ya yayılabileceği endişelerini artırdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün