Köln'de Yahudi düşmanlığının köklü tarihi

Levent TAŞKIRAN / Almanya Dünya
27 Eylül 2024 Cuma
Köln-Almanya'nın en büyük şehirlerinden biri olan Köln'de Yahudilere yönelik düşmanlığın, Nazilerin iktidara gelmesiyle başlayan yeni bir olgu olmadığını araştırmacılar tarafından ortaya koyuluyor. Tarihi kaynaklar, Köln'deki Yahudi karşıtlığının köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve Roma dönemine kadar uzandığını gösteriyor.

Köln'de Yahudi varlığının 4. yüzyıla kadar dayandığını kanıtlayan arkeolojik bulgular mevcut. Hatta Roma İmparatoru I. Konstantin, Yahudilere eşit haklar tanıyan bir karar almıştı. Ancak bu durum uzun sürmedi ve Yahudiler kısa süre içinde ayrımcılığa uğramaya başladı. Özellikle Orta Çağ'da salgın hastalıklar sırasında Yahudiler suçlanarak toplu katliamlara maruz kaldı. Köln Katedrali'ndeki Yahudi karşıtı semboller bile bu durumun ne kadar yaygın olduğunun bir kanıtı.


 


1424 yılında Yahudiler, Köln'den "sonsuza kadar" sürgün edildi. Bu kararın nedenleri arasında, şehirdeki önemli kişiler arasındaki bir anlaşmazlıkta Yahudilerin kurban edilmesi veya ekonomik rekabet nedeniyle Yahudi tefecilerin hedef alınması gibi faktörler gösteriliyor. Bu olay, Köln'deki Yahudi yaşamına yaklaşık 400 yıl ara verdi.


Bu bağlamda Köln'deki Yahudi tarihi üzerine düzenlenen turlar, şehrin zengin ve karmaşık geçmişine ışık tutarken, aynı zamanda Yahudi düşmanlığının ne kadar eski ve yaygın bir sorun olduğunu da gözler önüne seriyor. Köln Katedrali'ndeki Yahudileri domuz şeklinde tasvir eden heykeller ve orta çağda bir Yahudi kadınının resminin bulunduğu bir çeşme, bu karanlık geçmişin izlerini taşıyan çarpıcı örnekler arasında yer alıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün