Avusturya´da genel seçimlerin galibi aşırı sağ oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, göç karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Dünya
30 Eylül 2024 Pazartesi
Avusturya’da pazar günü yapılan genel seçimlerde aşırı sağ, Nazi döneminden bu yana ilk kez en fazla oyu aldı. Özgürlük Partisi (FPÖ), göç ve hayat pahalılığı konusundaki kamuoyunun öfkesinden yararlanarak merkez sağcı Avusturya Halk Partisi’ni (ÖVP) geride bıraktı.

Tahmini sonuçlara göre Herbert Kickl‘in partisi FPÖ, 183 sandalyeli parlamentoda 56 sandalye kazanırken, muhafazakarlar 52, Sosyal Demokratlar ise 41 sandalyeye sahip oldu.

Avusturya doğumlu Nazi lideri Adolf Hitler’i tanımlamak için kullanılan “halkın şansölyesi” (Volkskanzler) ünvanını kullanarak kampanya yürüten Kickl, parlamentodaki her partiyle hükümet kurmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Viyana’da parti taraftarlarına seslenen Kickl, “Bugün birlikte tarih yazdık ve yeni bir döneme kapı açtık” dedi.

Kickl, Avusturyalılara güvenlik, refah ve barışı yeniden sağlamak için “Avusturya Kalesi”ni inşa etme sözü vermişti. Parti, yasal göç konusunda katı kurallar istiyor ve sığınmacıları kendi ülkelerine göndermeyi içeren “geri göç” fikrini destekliyor.

Partinin 2008’de trafik kazasında hayatını kaybeden bir önceki lideri Jörg Haider, eski Naziler ve SS subayları tarafından kurulan partiyi bugünkü aşırı milliyetçi güce dönüştürmüştü.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün