İsrail´den Lübnan´daki Hizbullah bölgelerine sınırlı kara harekâtı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail´in kuzey sınırındaki Hizbullah güçleri ve altyapısına karşı kara harekâtına başladı.

Dünya
1 Ekim 2024 Salı

IDF, salı sabahı erken saatlerde Hizbullah'ın hedeflerine ve sınır boyunca yer alan birçok Lübnan köyüne odaklanan “hedefli ve sınırlı” bir saldırının başladığını açıkladı.

IDF’in bu hamlesi, İsrail güvenlik kabinesinin Lübnan’a karşı savaşta yeni aşamaya geçilmesini onaylamasının ardından gerçekleşti.

ABD, pazartesi günü erken saatlerde sınırlı bir harekâtın daha da genişleyebileceği endişesini dile getirmiş olsa da Biden Yönetimi’nin ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesiyle bu harekata destek verdiğini ifade etti.

İki İsrailli yetkili, ABD'nin saldırıyla ilgili endişelerini hafifletmek amacıyla Axios haber sitesine operasyonun hem zaman hem de kapsam açısından sınırlı olacağını ve Lübnan'ı işgal etmeyi amaçlamadığını dile getirdi.

İsrail eski Başbakanı Naftali Bennett, X platformunda yaptığı açıklamada harekata destek açıklaması yaptı.

Bennett, “Hizbullah, geçtiğimiz yıl boyunca aralarında 12 çocuğun da bulunduğu onlarca İsrailliyi bir futbol sahasında öldürdü, bize binlerce roket attı, Metula, Shlomi köylerimizi ve kibbutzlarımızı vurdu. İsrail’in kuzeyindeki sakinlerimizi tahliye etmek zorunda kaldık. Sınırı geçip Lübnan topraklarına giren her IDF askeri bu harekâtı İsrail vatandaşlarını korumak için yaptığı biliyor” ifadelerini kullandı.

İsrail eski Hükümet Sözcüsü Elyon Levy, Hizbullah'ın kuzeyden sürekli olarak fırlattığı roketler nedeniyle evlerinden tahliye edilen İsrailliler hakkında konuştu.

Levy, "Sınır boyunca evlerin yıkılması ve 60 bin İsraillinin bir yıldır evsiz kalması rahatsızlıktan daha fazlasıdır. Bu, İsrail'in tüm yıl boyunca Hizbullah'ı geri püskürtmek zorunda kalmasının nedenidir" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün