“7 Ekim sonrası antisemitizmde belirgin bir artış yaşanıyor”

Yahudi Halkı Politika Enstitüsü´nün (JPPI) ´Savaş Yılı´ başlıklı 2024 Yıllık Değerlendirmesi´ne göre, dünya genelinde antisemit olaylar ve saldırılarda belirgin bir artış yaşandı.

Dünya
1 Ekim 2024 Salı

Değerlendirmede, antisemitizmin artışı, jeopolitik değişimler ve toplumsal huzursuzluk gibi çeşitli konular ele alındı ve bunların Yahudi yaşamını nasıl tehdit edebileceğini incelendi.

JPPI'ye göre, 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırıların ardından dünyada antisemitizmin önemli ölçüde arttığı gözlemlendi. Bu durum Yahudi topluluklarında endişeye yol açtı. Değerlendirmeye göre, antisemit şiddet olayları ABD’de yüzde 45, Fransa'da yüzde 84 ve Birleşik Krallık'ta yüzde 96 oranında arttı.

İsrailli Yahudilerin üçte biri güvenlik endişeleri nedeniyle seyahat planlarını değiştirdi. Amerikalı Yahudilerin yaklaşık yüzde 57'si ise, çocuklarını Yahudi okullarına göndermeyi düşünüyor.

JPPI bazı Diaspora Yahudilerinin, Yahudi yaşamında İsrail'in merkezî rolünün azaltılmasını savunduğunu belirtti. Ayrıca değerlendirmelere göre, İsrail'in ülke içinde önemli bir siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğu açıklandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün