İran'dan İsrail'e 181 balistik füze Netanyahu: “Bedelini ödeyecekler”

Dünya
2 Ekim 2024 Çarşamba

İran, salı gecesi İsrail'e bir balistik füze saldırısı düzenledi. Füzeler gökyüzünde, hava savunma sistemleri tarafından patlatılırken neredeyse 10 milyon İsrailli geceyi sığınaklarda geçirdi.

Saldırının hemen ardından İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Tahran'ı "büyük bir hata" yaptığı ve "bunun bedelini ödeyeceği" konusunda uyardı.

Netanyahu, "İran'daki rejim, kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor. [Hamas lideri Yahya] Sinwar ve [Hamas'ın üst düzey askeri komutanı Muhammed] Deif bunu anlamadı, [Hizbullah lideri Hasan] Nasrallah ve [Hizbullah genelkurmay başkanı Fuad] Şükr bunu anlamadı ve muhtemelen Tahran'da anlamayanlar var” dedi ve devam etti:

“Anlayacaklar. Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız.”

Dünya güçlerine seslenen Netanyahu, Tahran karşısında birleşme ve İsrail’in yanında durma çağrısında bulundu; "Zorbalık ile özgürlük, kutsama ile lanet arasında seçim yapmak hiç bu kadar net olmamıştı" dedi.

İsrailli yetkililere göre saldırıda yaklaşık 181 füze fırlatıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) bunların büyük kısmını karşıladığını belirtti. IDF, İsrail'in hava savunmasının etkili olduğunu açıkladı. Ayrıca ABD’nin, hem İran'dan gelen tehdidi önceden tespit ederek hem de bazı füzeleri engelleyerek İsrail'in savunmasına katıldığı belirtildi. Netanyahu, ABD’ye desteğinden dolayı teşekkür etti.
Batı Şeria'da bir Filistinlinin öldüğü ve iki İsraillinin, bölgede hasara neden olan ve yangınları başlatan şarapnel ve enkaz nedeniyle yaralandığı bildirildi.

Patlamalar İsrail'in büyük bir kısmından, Kudüs'ten ve Ürdün Vadisi'nden duyuldu. Televizyon muhabirleri canlı yayın sırasında yerde patlamalar duyulunca yer yattı.

İran Devrim Muhafızları üç askeri üssü hedef aldıklarını belirtti. Üst düzey bir İranlı yetkili Reuters'e, İsrail'e füze fırlatma emrinin, güvenli bir yerde bulunan ülkenin Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından verildiğini söyledi.

Nisan ayında 300 füze ve insansız hava aracının kullanıldığı bir önceki saldırı (İran'ın İsrail'e doğrudan yaptığı ilk saldırı), ABD ordusunun ve diğer müttefiklerin yardımıyla engellenmişti. İsrail o dönemde İran'a hava saldırılarıyla karşılık vermiş, ancak daha geniş bir gerilim yaşanmamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün