Karşınızda EfendiLig

Çok uzun süre sonra bir röportajla karşınızda olmaktan gerçekten çok mutluyum. Bu yazıda gün geçtikçe vahşileşen ve deyim yerindeyse rezilleşen futbol ortamı olan ülkemizde futbol için güzel şeyler yapmaya çalışan bir organizasyondan bahsedeceğim. Bu organizasyonun adı: EfendiLig.

İgal MEVORAH Söyleşi
2 Ekim 2024 Çarşamba

EfendiLig isminden de anlaşılacağı üzere bir lig, yani bir futbol organizasyonu. Tamamen amatör takımlardan oluşan, lisanslı futbolcu oynatmanın yasak olduğu, ben gibi veya hemen yanımda köşe yazısı yazan Eran Kan kardeşim gibi halı sahada top koşturmayı seven insanların oluşturduğu takımlarla oluşan bir lig. Maçlar her pazartesi ve salı Selimiye Stadında 11’e 11 oynanır, yan hakemlerden tutun da, gol krallıklarının, asistlerin gün gün istatistiklerinin tutulduğu profesyonel bir lig görüntüsü çizen harika bir yer. Fakat tam da yazımın başında söylediğim gibi, her gün kötüleşen futbol ikliminden farklı bir tanecik özelliği var ‘EfendiLig’in; ‘efendilik’. Öyle içi boşaltılmış ‘fair play’ söylemleri gibi değil. Gerçekten efendi bir yer burası; bu sebepten de Türkiye’ye göre çok ama çok ütopik. Attığınız gollerden veya topladığınız puanlardan çok, gördüğünüz kartlarla sıralanırsınız puan tablosunda. Kayarak müdahale yasaktır mesela, top rakibe geçer.

Yukardaki kurallar ve daha fazlası tabii ki kendiliğinden oluşmadı. EfendiLig bir harekâttı aslında, bir tepkiydi ve bugün sayfamda bu hareketin başı, EfendiLig’in kurucusu Kaan Emre Kurtoğlu’nu ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Kaan bize EfendiLig’i nasıl anlattı…

Kaan merhaba, bize kısaca EfendiLig fikrinin nasıl çıktığını, neden böyle bir oluşum olduğundan bahseder misin?

EfendiLig alternatif bir futbol ligidir. Kuruluş amacımız günümüz futbolunda sıkça rastladığımız siyaset, eşitsizlik, ayrımcılık olmadan futbolun aslında ne kadar güzel olduğunu tekrar hatırlatabilmek. İnsanların eskiden tribünde çocukça, kol kola birlikte maç izleyebildiği günleri yad ederek sahada centilmence, 11'e 11, keyifle top oynanabilecek bir futbol simülasyonu yaratmak istedik. Bu oluşumun da isminin EfendiLig olmasından başka bir alternatifi yoktu.

EfendiLig gerçekten efendiliğini koruyabilmek için çok uğraşıyor olmalı. Hele ki böyle bir ortamda… Bu kadar temiz bir futbol ortamı yaratmak ve bunun devamlılığını sağlayabilmek yorucu olmuyor mu?

Aslında başlarda yorucuydu. Bu yıl 11. sezonumuza başladık. 2013-2014 sezonumuza kadar geriye dönüp baktığımızda yaşadığımız problemleri çözümleyebilmek için az efor sarf etmedik diyebiliriz. Bu tecrübelerimize dayanarak ligimize bir tüzük oluşturduk. Beş sezondur yürürlükte olan ve tüm takım kaptanlarına her yeni sezonda güncellenerek tebliğ edilen EfendiLig Yönetim ve Disiplin Tüzüğümüzde her şey oldukça net bir şekilde tanımlı. Takımların ve oyuncuların uymak zorunda olduğu kurallar yerine, uymadıklarında başlarına neler gelebileceğini tanımladık ve uygulamasını istisnasız bir şekilde yapıyoruz. Bu düzene ayak uyduramayan arkadaşlarımız ya bu tüzük sayesinde ya da hiç oralara kalmadan takım kaptanlarının organizasyona yaklaşımda gösterdikleri hassasiyetle elimine oluyorlar.

Şu anda ligde 13 takım var. Bunu daha fazla arttırabilme imkanı var mı? Varsa istiyor musunuz?

13 takım ile oynadığımızda maçlarımızı haftanın iki gününde oynayarak tamamlayabiliyoruz. Daha fazla takım demek daha fazla maç günü demek oluyor bizim için. İmkânımız var ama bunu dönem dönem denediğimizde yorucu olduğunu gördük. 2014-2015 sezonunda 15 takımlık maceramız oldu, 2023-2024 sezonumuzda da 10. yılımıza özel tüm misafir takımlarımızı dâhil ederek 17 takımlık bir maceramız oldu. Ligin devamlılığı ve organizasyonun standardizasyonu açısından bazı destek operasyonlarının sürekliliğini sağlamakta zorluk çekiyoruz. Takımlar gelip maçlarını oynarken bu maçların kamera çekimlerini sağlıyoruz. Saha kenarında bir sağlık personelimiz hazırda bekliyor. Maçları izleyen, takımların ihtiyaçları için destek olan, sosyal medya kullanımını sağlayan gözlemci ekibimiz ve maçı yöneten hakemlerimiz oluyor. Bu organizasyonun iki gün ile üç gün yapılması arasında yönetim açısından ciddi bir fark oluşuyor. EfendiLig gönüllülük esasına dayalı ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olduğu için bazı şeyleri de emrivaki haline getirmek istemiyoruz.

Böyle şahane bir oluşumun bir kurucusu olabilir fakat arkasındaki ekibi de biraz duymak isteriz. Hakemi, gözlemcisi, teknik ekibi? Bu kişilerin normal hayatta da profesyonel işleri var; vakit ayırmak zor olmuyor mu?

Bir maç oynanırken takımların sahadaki kadrolarını alan, su ihtiyaçlarını karşılayan, sosyal medyadan gollerin vb. paylaşımlarını yapan, maç sonu röportajları yapan ve sahada meydana gelen olayları hakemlerden bağımsız olarak lig yönetimine raporlayan gözlemcilerimiz var. Maçların yönetimi için sahada olan hakemlerimiz, olası bir sakatlanma ya da acil durumda ilk müdahaleyi yapabilmek için bir sağlık personelimiz ve maçların çekimini yaparak canlı olarak YouTube'dan aktaran bir kameramanımız mevcut. Her biri bu işi gönüllülük esası ile yapan arkadaşlarımız. Gönüllü derken bu işi gönülden seven kişileri bulduğumuzda buraya da vakit ayırmalarında sorun yaşamıyoruz. Diğer arkadaşlarımızın haricinde sadece hakemimiz Halil İbrahim Dinçdağ'ın geçimini sağlamasına destek olabilmek adına organizasyon olarak destek oluyoruz. 

Böyle bir organizasyon takdire şayan diyebiliriz. Peki, hiç resmi yetkililerle bir iletişiminiz oldu mu?

Teşekkür ederiz. Farklı bir amaçla bir iletişimimiz olmuştu. Kadın futbol takımlarımızı ve kadın oyuncularımızı desteklemek amacı ile bir maç talebimiz olmuştu, ancak onların da resmi olarak amatör platformlarda gelip maç yapmasına izin verilmediği bilgisini aldığımızda bu planımızı gerçekleştiremedik. Ancak yine de EfendiLig olarak organizasyonumuzu ilk sezondan beri kadın oyunculara da açık tutuyoruz. Şu an oynayan kadın oyuncularımız içinde aktif oynayan profesyonel oyuncumuz olmasa da zamanında kendi kendine antrenman yapabilmek, maç kondisyonunu arttırabilmek için buraya gelen kadın oyuncularımız mevcuttu. Bu şekilde bile onlara destek sağlayabilmek bizler için mutluluk verici oluyor.

Sorunuzun esas cevabına gelecek olursak herhangi bir TFF yetkilisinden organizasyon ile ilgili bir talebimiz ya da iletişimimiz gerçekleşmedi.

İnsanlara aslında efendi bir ortamla beraber, gerçek bir futbolcu gibi 11’e 11 büyük sahada futbol oynama şansı da yaratıyorsunuz. Halı saha turnuvaları çokça gerçekleşiyor. Neden büyük sahada başladınız bu organizasyona?

Burası alternatif bir futbol ligi. Kuruluş amacımızda da belirttiğimiz gibi insanlara aslında gerçekçi bir futbol simülasyonu oluşturuyoruz. Bu yüzden hiç halı sahaya yönelik bir düşüncemiz ya da planlamamız olmadı. 11'e 11 oynamak insanları bu simülasyonun içinde daha ciddi ve daha gerçekçi hazırlıklara yönlendiriyor. Haliyle ortaya daha kaliteli işler ve içerikler çıkartıyor.   

Son olarak, gerçekten de futbolu kurtarabilecek miyiz? EfendiLig’in buna katkısı olabiliyor mu, ne dersin?

Biz kurtardık :) Gözlemlerimize göre EfendiLig'in katkısını şu şekilde açıklayabilirim:

Kuruluş amacımız doğrultusunda sahada oynadığımız futbol da bununla tutarlı oluyor. Kasti sertliklerin, futbol oyun kuralları dâhilinde uygulanabilen çirkinliklerin yer almadığı bir platformda bulunan ve bunun kıymetini bilen arkadaşlarımızdan güzel geri bildirimler alıyoruz. Bir tek 11'e 11 büyük sahada oynayan futbol ligi EfendiLig değil, başka ligler de var ve bir şekilde insanların yolları bu liglerle de kesişebiliyor. Gidip deneyimleyen, izleyen ya da oradaki biriyle oyun hakkında konuşan hemen herkes gelip buradaki futbolun farklı olduğunu ve daha çok keyif aldıklarını her fırsatta dile getiriyor. Bu geri bildirimleri almak da bizler için tarifsiz bir mutluluk oluşturuyor. Demek ki doğru yoldayız, doğruyu yapmaya devam ediyoruz. O yüzden tekrar edeyim, biz futbolu kurtardık. Kurtarılmayı uman tüm dostlarımızı da EfendiLig gemisine bekleriz.

Son olarak, şunu ekleyeyim. Futbol borsada değil, arsada güzel. Güzel bir futbol ortamı arayanlarla, EfendiLig’de görüşmek üzere…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün