Babi Yar'ın yıldönümünde Zelenskiy küresel umursamazlığa dikkat çekti

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Holokost sırasında Babi Yar´da on binlerce insanın katledilişine işaret ederken "Dünya görmezden gelmeyi, sessiz kalmayı seçtiğinde korkunç suçlar ortaya çıkıyor" dedi.

Janet MİTRANİ Dünya
2 Ekim 2024 Çarşamba

29 Eylül Pazar günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Nazilerin 1941'de otuz binden fazla Yahudi'yi Kyiv yakınlarındaki Babi Yar Vadisinde katledilişlerinin 83. yıldönümüne dikkat çekti. 

Babi Yar katliamı, Almanlar ve işbirlikçileri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'da gerçekleştirilen en büyük Yahudi katliamı olarak tarihe geçti. 

Kendisi de Yahudi olan Zelenskiy sosyal medya platformu X'teki paylaşımında "Babi Yar, en korkunç suçların dünya görmezden gelmeyi, sessiz kalmayı, kayıtsız kalmayı seçtiğinde ve kötülüğe karşı durma kararlılığından yoksun olduğunda ortaya çıktığını gösteren, dehşete düşürücü bir semboldür" dedi. 

29-30 Eylül 1941 tarihlerinde çoğu Yahudi, yaklaşık 34 bin çocuk ve yetişkin Babi Yar Vadisinde katledilmişti. Resmi rakamlara göre 1941-1942 yıllarında Nazilerin Ukrayna işgali sırasında, Babi Yar'da aralarında Yahudilerin, Romanların, Sovyet savaş esirlerinin ve Ukraynalıların bulunduğu 100 ila 150 bin kişi öldürülmüştü. 

Zelenskiy paylaşımında Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgal edilmesi emrini veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e atıfta bulunduğu düşünülen ifadesinde, "Babi Yar korkutma ve şiddete güvenen liderler tarafından yönetilen rejimlerin gerçekleştirebileceği vahşetlerin canlı bir kanıtıdır. Herhangi bir zamanda, farklı değiller. Fakat dünyanın tepkisi farklı olmalı. Bu, dünyanın öğrenmiş olması gereken derstir" dedi. 

Halen süren Rusya-Ukrayna savaşında, her iki taraftan toplam on binlerce asker ve sivil hayatını kaybederken milyonlarca Ukraynalı da ülkelerinden kaçmak zorunda kaldı. 

Holokost, II.Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin parçası olan Ukrayna'daki Yahudi cemaatini yok etmişti. 

Babi Yar katliamı, geçmişte birçok antisemit pogrom yaşamış olan Ukranya'nın tarihindeki ilk Yahudi katliamı değildi. Babi Yar'da 1976 yılında Sovyet yetkilileri tarafından dikilen ve katliamda öldürülen "Sovyet vatandaşları ve savaş esirlerinin" anıldığı fakat Yahudi kurbanlardan özel olarak bahsedilmeyen bir anıt bulunmakta. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün