Mezuza takarak dayanışma kampanyası

ABD´de mezuza dağıtımı yapan kâr amacı gütmeyen bir Yahudi kuruluşu, ünlü bir televizyon oyuncusunun, insanları Yahudi cemaatini desteklemek amacıyla dini nesneyi asmaya teşvik eden bir kampanya başlatmasının ardından binlerce sipariş aldığını açıkladı.

Zafir REYTAN Dünya
2 Ekim 2024 Çarşamba

Amerikan ve dünya televizyonlarında yayınlanan ‘Everybody Loves Raymond’ ve ‘The Middle’ dizlerinde oynadığı başrollerle tanınan Patricia Heaton geçtiğimiz haftalarda, ‘The 7 October Coalition'un (7 Ekim Koalisyonu) üyesi olarak bir kampanya duyurdu. The 7 October Coalition, Hamas'ın geçen yıl İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Yahudi cemaatini ve İsrail'i desteklemek amacıyla bir grup Hristiyan tarafından kuruldu.

Patricia Heaton

Heaton, "7 Ekim'in birinci yılına doğru ilerlerken; Yahudi arkadaş ve komşularınızla dayanışma göstermek, antisemitizmle mücadele etmek ve evinizi kutsamak için, lütfen #MyzuzahYourzuzah kampanyasında bana katılmanızı rica ediyorum" sözlerini paylaştığı gönderiye; Yahudilerin geleneksel olarak uyguladığı şekilde, kapının sağ tarafına bir mezuza yapıştırdığını gösteren bir video ekledi.

Gönderi ilerleyen kısımlarında nasıl mezuza sipariş edileceği ve 7 Ekim'den önce kampanyayla ilgili nasıl bir videonun yayınlanacağına ilişkin yönlendirmeler veriyor. Gönderi, okuyucuları, Yahudi kanunlarının öngördüğü şekilde, dünyadaki her Yahudi evine bir mezuza ('Şema' duasının ilk iki paragrafını taşıyan sarılmış bir parşömen parçası) koymayı amaçlayan, kâr amacı gütmeyen bir Yahudi kuruluşu olan MyZuzah'a yönlendiriyor.

MyZuzah'ın Program Direktörü Alex Shapero, Jewish Telegram Agency'e, kampanyanın başlatılmasından bu yana kuruluşun halihazırda binlerce talebi karşılamaya çalıştığı belirtti. Yahudi olmayan kişilerin çoğunun, mezuzanın içine konan "klaf" adı verilen parşömeni değil sadece kutusunu sorduklarını söyledi.
Shapero, “Yahudi olmayan biri bize geldiğinde, onları bir mezuza kutusu satın almaya teşvik veya davet ediyoruz. Bu desteği gösteriyor. Eğer klaf da satın almak isterlerse, bunu hoş karşılıyoruz ancak biz onlara bunun yalnızca Yahudiler için bir zorunluluk olduğunu açıklıyoruz " dedi.

Çeşitli Yahudi sanatçılar ve kâr amacı gütmeyen Yahudi kuruluşlarla işbirliği yapan MyZuzah’nın mezuza satışından elde edilen gelirler, uygun ailelere ücretsiz mezuza ve parşömenler sağlamak için kullanılıyor.

Hafta başında, bir sabah programı olan Fox and Friends'e verdiği bir röportajda Patricia Heaton da başrolünü Yahudi aktör Kirk Douglas'ın paylaştığı 1960 yapımı Stanley Kubrick filmi ‘Spartacus’a bir gönderme yaparak; kampanyayı "bir nevi Spartaküs anı" olarak nitelendirdi. Filmde kahramanın kimliğini korumak için, kahramanın yurttaşları kendilerini oymuş gibi tanımlıyor.

Heaton, "Üniversite kampüslerindeki Yahudi öğrenciler kapılarına astılar, bunlar koparıldı, tahrip edildi, parçalanmış halde bulundular. Ve Yahudi halkını, onların var olma haklarını, Yahudi olma ve inançlarını uygulama haklarını savunmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kampanya Yahudilerden sosyal medyada anında tepki aldı; bazıları sert, diğerleri hafifçe cesaret kırıcı ve birkaçı da destekleyici.

Kampanya ile ilgili çeşitli tepkiler de doğdu.
Chicago’dan bir iletişim danışmanı Emily Hauser, "Gerçek Tanrı aşkına, Yahudi halkının dini alışkanlıklarını, geleneklerini ve kutsal nesnelerini daha fazla kötüye kullanmayın.  Bu o kadar saldırgan ki, Amerikalı-İsrailli Yahudi ilk başta bunun bir parodi olduğunu düşündü. Yapma bunu" şeklinde bir tweet paylaşarak tepkisini gösterdi.

Kentucky'de yaşayan ve kişisel olarak antisemitizme maruz kalan Haham Shlomo Litvin,  "Bu eylem değil. Müttefiklerin desteklerini göstermelerinin çok daha iyi yolları var” şeklinde paylaşım yaptı. Chabad.org, Heaton'ın duyurusundan kısa bir süre sonra dayanışma mezuzalarını asmaması tavsiye eden bir yazı paylaştı.

Heaton'ı öven isimler de oldu. İsrail Hükümetinin eski sözcüsü Eylon Levy, "Bunun gerçekten çok güzel bir dayanışma jesti olduğunu düşünüyorum. Buna karşı çıkan Yahudiler, dostlarımızın ve müttefiklerimizin ne kadar acilen seslerini yükseltmelerine ihtiyacımız olduğunu anlamıyorlar" dedi.

Heaton'ın kampanyası, Yahudi olmayanların, antisemitizmle karşı karşıya kalan Yahudilerle dayanışma amacıyla Yahudi dini nesnelerini kullanma yönündeki son yardım kampanyası oldu. 

2022 yılında Indiana Üniversitesi'nde, yurt odalarının kapı kirişlerinde onlarca mezuzanın koparıldığı çok sayıda olayın ardından, okulun Hillel'i (Yahudi gençlere yönelik programlar düzenleyen bir organizasyon), üzerinde "Yahudi arkadaşlarımın yanındayım" yazan boş mezuza kutularını Yahudi olmayan öğrencilere dağıtmıştı.

Geçen yıl Kaliforniya'da, bir suikastçının mezuzalarını sorup Yahudi bir ailenin evine zorla girmesinin ardından, bazı komşular dayanışma amacıyla mezuzaları asmayı teklif etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün