Ateş hattı genişliyor

İsrail – Hamas savaşının ardından Ortadoğu ve dünyayı etkisi altına alan İsrail – Hizbullah savaşıyla ateş hattı genişliyor. Hizbullah lideri Nasrallah´ın öldürülmesinin ardından İsrail, ateşkes için şartlarını açıkladı. İsrail´in Hizbullah´a yönelik kısıtlı kara harekatının ardından, İran´ın karşılığı Tel Aviv´e atılan balistik füzeler oldu.

Dünya
2 Ekim 2024 Çarşamba

Ateşkes şartı silahsızlanma

İsrail operasyonları ile Hizbullah’ın yönetici kadrosundaki birçok ismi öldürürken, 2006’dan beri ilk kez başkent Lübnan’ı da hedef aldı.

İsrail Dışişleri ateşkes için şartlarını açıkladı. 25 ülkenin bakanlarına mektup gönderen İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz "İsrail, Lübnan'da ateşkesi kabul etmeyecektir. İsrail'in ateşkesi kabul etmesinin tek yolu Hizbullah'ı Litani'nin kuzeyine taşımak ve silahsızlandırmaktır" dedi.

İran’ın İsrail’e en büyük saldırısı

İran, salı gecesi İsrail'e bir balistik füze saldırısı düzenledi. Füzeler gökyüzünde, hava savunma sistemleri tarafından patlatılırken neredeyse 10 milyon İsrailli geceyi sığınaklarda geçirdi.

Saldırının hemen ardından İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Tahran'ı "büyük bir hata" yaptığı ve "bunun bedelini ödeyeceği" konusunda uyardı.

Nasrallah’ın öldürülmesi İran’ı sarstı

Nasrallah’ın öldürülmesinin İran yönetimini ikiye böldüğü belirtildi. Sağcı kanat cevap verilmesi gerektiğini savunurken, ülke cumhurbaşkanının da ait olduğu merkez görüş, tam teşekküllü bir savaştan kaçınmak gerektiğini savunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün