7 Ekim dünyanın dört bir yanında anıldı

Hamas´ın 7 Ekim´de İsrail´e saldırısının birinci yıldönümünün arifesinde, pazar günü Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya´da anma etkinliklerinin yanı sıra Filistin ve İsrail yanlısı protestolara büyük kalabalıklar katıldı.

Dünya
7 Ekim 2024 Pazartesi

Pazar günkü olaylar, cumartesi günü aralarında Londra, Berlin, Paris ve Roma'nın da bulunduğu birçok Avrupa şehrinde düzenlenen büyük mitinglerin ardından geldi. Hafta boyunca başka etkinlikler de planlandı.

Berlin'de Brandenburg Kapısı yakınında düzenlenen yürüyüşte yüzlerce İsrail yanlısı gösterici, polis eşliğinde "Her türlü antisemitizme karşı" yazılı pankartlar taşıdı.

Katılan Yahudi liderler ‘şalom / barış’ hakkında şarkı söylerken, yürüyüşçüler "Gazze'yi Hamas'tan kurtarın!" ve Gazze Şeridi'nde hâlâ tutulan 100'den fazla rehineye atıfta bulunarak "Onları evlerine getirin" sloganları attı.

Binlerce kişi de, 7 Ekim saldırısında öldürülenleri ve hâlâ esaret altında olanları hatırlayan, konuşmacı ve sanatçıların yer aldığı bir anma etkinliği için Paris'te toplandı.

7 Ekim'de Nova Müzik Festivalinde vurularak kaçırılmasının ardından hayatını kaybeden Jonathan Samerano'nun annesi Ayelet Samerano konuşmasında, “Biz birleşmiş bir halkız. Birlikte güçlüyüz... Hiçbir düşman bizi yıkamaz. Bu birlik ve güçle sevdiklerimizi evlerine kavuşturacağız” dedi.

Londra'da binlerce kişi Hyde Park'ta benzer bir anma etkinliğinde toplandı. Kalabalık, "Onları eve getirin" sloganları attı, İsrail bayrakları ve hâlâ Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar salladı.

Kızı Emily Hamas tarafından rehin alınan 251 kişiden biri olan Mandy Damari, kızının hayat dolu biri olduğunu söyledi. Anma töreninde konuşan Damari, “Bir yıl geçti ve o hâlâ cehennemde. Nasıl oluyor da hâlâ hapiste?” diye sordu. Etkinlikte konuşan İngiliz Yahudi oyuncu Tracy-Ann Oberman da, "insanlığımızı unutmamalıyız" diyerek, etkinliğe bu kadar çok kişinin geldiğini görmenin yüreklendirici olduğunu belirtti.

Bu arada, Filistin yanlısı ve İsrail karşıtı kitlesel gösterilerde, Pakistan'dan Fas'a kadar, binlerce kişi sokaklara döküldü.

Fas'ın başkenti Rabat'ta binlerce kişi parlamento önünde yürüdü ve hükümete, ülkenin İsrail ile bağlarını normalleştiren 2020 anlaşmasını iptal etmesi çağrısında bulundu.

Pazar günü erken saatlerde Avustralya'da binlerce kişi Filistinlileri, Lübnan'ı desteklemek ve İsrail'e karşı yürüyüş yaptı. Melbourne'da da İsrail yanlısı bir miting düzenlendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün